A nevelésről

103

„Aki tudja csinálja, aki nem tudja tanítsa!”

Szólásmondás

Megtudtam, hogy a korrupció és a szemkilövetés professzor emeritusa, Gyurcsány Fletó nyári egyetemet szervezett a fogékony ifjúság számára. Természetesen a főelőadó is maga a professzor úr lesz, ki más. A mélyen tudományos, ám mégis játékos képzésre előjelentkezéseket is meghirdettek, a témák felsorolásával. 

Sajnos a képzésen, több okból, magam nem lehettem jelen – lévén sem fiatal nem vagyok, sem Fletóval sem kívánok egy levegőt szívni –, így csak elképzelni vagyok képes a nagyszerű eseményt, a közzétett képzési tematika alapján.

Íme.

A program:

A képzés célja: A 3 napos nyári egyetem végére jobban megismertetni a hallgatókkal a napi politikai működését, a magyar politika viszonyait, a politikai kommunikáció működését és a DK politikusait.

Kurzusok: A magyar politika működése, Politikai kommunikáció, Politikai kampány, Európai uniós politika, Politikai beszédírás és üzenetátvitel, Sajtókapcsolatok és politika, Stratégiaalkotás

1. A magyar politika működése (Feri szerint)

Előadó: Gyurcsány Ferenc

A kurzus célja, hogy a leendő ifjú DK-sok megtanulják és a mindennapokban használni tudják a DK-s politizálás alapelveit. Az oktatás, módszertanilag a legmodernebb elvek alapján, helyzetgyakorlatokkal történik.

1/a. Alprogram: hazudozás

A hallgatóktól megkérdezik, merre van Balatonőszöd, és nekik el kell küldeni az illetőt Lajosmizsére. 

1/b. Alprogram: szövetségesek elárulása

Ezt egy Medgyessy Péter (lánykori nevén: D-209-es) babán gyakorolják. Először ügyesen kinyalják a fenekét, majd egy e célra rendszeresített, éles SZDSZ-el hátba döfik. A legügyesebbek Dobrev Klára arcképével ékesített bögrét kapnak.

2. Politikai kommunikáció

Előadó: Gréczy Zsolt

A fotóanyaggal illusztrál előadás alcíme: „Harcostársak vagyunk, nincsenek titkaink egymás előtt”. Ebből az érdeklődők megtanulják az oly divatos „biopolitika” tartalmi elemeit. A gyakorlatokról készült képeket azután megoszthatják egymás között. A legügyesebbek Dobrev Klára arcképével ékesített bögrét kapnak, a kevésbé ügyesek kezet foghatnak Gréczy Zsolttal. (Kézmosás előtt, vagy után? Kinek hogy esik jól.)

2/a. Alprogram: hálózatépítés

Libsi kommentelők szervezése azon felismerés alapján, hogy kétféle van belőle: a) fizetett, b) hülye. Az előbbinek fizetni kell, az utóbbinak elég hazudni. Az ifjak megtanulják a like-vásárlás és a kamu-profil készítés technikáját is.

2/b. Alprogram: álhírgyártás és álhíroldalak létesítése.

Előadók: Czeglédy Csaba és Korózs Lajos, karján Németh Athinával, mint vendégek

A helyzetgyakorlat keretében, az innovatív címadás gyakorlására a hallgatók videót készítenek „Fideszes politikus liliomot tipor” címmel. A videón az látszik, hogy valaki éppen belelép a virágágyásba. A legsikeresebbek  Dobrev Klára arcképével ékesített bögrét kapnak, a kevésbé sikereseket Németh Athina ápolja.

3. Politikai kampány

3/a. Alprogram: kampányfinanszírozás

Élménybeszámolót tart: Simon Gábor, vendég

A képzés során a résztvevők megtanulják az EU támogatások átalakítását kampánypénzé. A helyzetgyakorlat során a tanulóknak addig kell etetni Hagyó Miklóst parizerrel, míg segítségével lehetővé válik az „EU támogatások” feliratú páncélszekrény szakszerű feltörése. Megtanulják továbbá azt is, hogy ki mindenkinek kell adni belőle, hogy hallgasson. A legügyesebb hallgató fél évet kap felfüggesztve, a többiek annyit sem.

Amúgy a politikai kampány éppen a képzés során történik. A résztvevők maguk vonhatják le ebből a tanulságokat. Aki először veszi észre, az Dobrev Klára arcképével ékesített bögrét kap. A többiek ostobák.

4. Európai uniós politika

Előadó: Dobrev Klára

Kötetlen, bizalmas beszélgetés Gyurcsánynéval arról, hogy miképpen lett kommunista rablógyilkos unokájából EU képviselő. Fontos észrevetetni, hogy vannak a dolognak árnyoldalai is, Feri például iszik.

Helyzetgyakorlat: El kell hitetni több száz hülye EU-s képviselővel, hogy nálunk az utcán verik a zsidókat. Ennek legjobb módszere, ha meghívott EU képviselő előtt, fasisztának öltözött DK-s aktivisták jól megvernek néhány zsidót. Oktatóvideóként levetíthető Göncz Árpád kifütyülése. A legügyesebbek VIP-meghívót kapnak a Red Star Air Race eseményre, ahol Dobrev Klára légibemutatót tart seprűnyélen.

5. Politikai beszédírás és üzenetátvitel

Előadó: Gál J Zoltán

A helyzetgyakorlat során a balatoni szabadstrand lángosos bódéja előtt el kell magyarázni, hogy miért fizetős a szabadstrand és miért kerül a 600 forintos lángos háromezerbe. Akinek sikerül, az kap egy Dobrev Klára arcképével ékesített bögrét. Akinek meg nem sikerül az kap két olyan lángost, hogy arról kódul.

6. Sajtókapcsolatok és politika

Előadó: Dull Szabolcs, ex-Index

A foglalkozás során a résztvevők kisebb csoportokra oszlanak és megpróbálnak függetlenobjektív újságírót vásárolni. Ismertetésre kerül az ún. „Jámbor-figura”, azaz hogyan lesz függetlenobjektív újságíróból pártsajtós, jó pénzért. A legügyesebbek kapnak egy Dobrev Klára arcképével ékesített bögrét, a többiek Göbölyös Soma díjat.

7. Stratégiaalkotás

Előadók: Mind együtt

A foglalkozás célja, hogy a tanulóifjúság ráébredjen: tök mindegy, mit írnak bele. Végül a résztvevők mindegyike bögrével ékesített Dobrev Klárát kap ajándékba, és zárásképpen megtanulja elveszíteni a lopott szakdolgozatát, mely tudásnak, ha DK-s politikus lesz, óriási előnyeit élvezheti.

Remélem, helyesen adtam vissza a Gyurcsány Egyetem hangulatát és mondanivalóját. Akinek kétségei vannak, az iratkozzon be a jövő évi szemeszterre, biztos, hogy ugyanilyen lesz az is.