Pisti a Járműjavítóban

86

A művészet feladata bemutatni azokat a hősöket és cselekedeteiket, akik a legnagyobb hasznára voltak az emberiségnek. Azokat, akik életükkel és tetteikkel érdemesekké váltak a példakép szerepére. Sajnos nem sokan vannak, ezért még fontosabb, hogy azon kevesek teret kapjanak, akik mégis. Erre tesz kísérletet a legújabb, legfüggetlenebb és legmerészebb színházi kezdeményezés, melyet most bemutatunk.

Pisti a Járműjavítóban. 

Termelési dráma Fjodor Gladkov stílusában.

A Katona József színház bemutatója. 

Írták, rendezték, bemutatták és megnézték: Máthé Gábor és Ascher Tamás.

Ügyelő: Karácsony Gergely

Jegyszedő: Gy. Németh Erzsébet

Büfé: Gyurcsány Ferenc

Zaklató: Gothár Péter

A szín a BKV Vasúti Járműjavító Kft. üzemcsarnoka. A színen munkások munkálkodnak. Jobbra villamos, balra rabszolgatörvény, középen kizsákmányolás, szakemberhiány és oktatásegészségügy. A súgólyukon felirat: Soros.

Harsonaszó hallatszik, a dolgozók elcsendesednek. Jobbról bevonul Vágó Pisti és a kar, mögöttük KariGeri és a slepp. A zenekar Koncz Zsuzsa-Bródy János „Ha én villamos volnék/sohasem csöngetnék” kezdetű indulóját játssza.

Vágó Pisti: Emberek! Dolgozók! Barátaim! Mától én fogok felügyelni rátok és mondhatom sok örömötök telik majd ebben. Rögtön bemelegítésként talán játszunk egy kicsit, és legyetek mind milliomosok! 

Kar: 

A demokraták hatalomra jutnak,
A NER-esek futnak,
A munkás verejtékének hasznát veszi,
KariGeri tudja, meri teszi!

Vágó Pisti: Akkor először. (Odalép egy munkáshoz, akii egy kereket kalapál.)

Vágó Pisti: Mit kalapálsz, barátom?

Első munkás: Hát egy kereket, mert nyolcas van benne.

Vágó Pisti: Biztos benne, hogy ez egy kerék? Nem akarom befolyásolni, de még gondolkozhat rajta, sőt kérhet telefonos segítséget is. 

Első munkás: Nem kell segítség. Ez egy kerék, húsz éve kalapálok ilyeneket, reggeltől estig.

Vágó Pisti: Ez az utolsó szava?

Első munkás: Igen!

Vágó Pisti: Na nézzük akkor. (Cédulát húz elő a zsebéből.) A túzok futómadár, Magyarországon… Ez nem az. (Másikat vesz elő) A 13. században épült gótikus stílusban… Ez sem az. (Újabb cetlit vesz elő.) Kerék. Ez az. Nem hagyta magát becsapni! Ragyogó! Ez bizony tényleg egy kerék. Nyert, barátom, így, ha ezzel végzett, kap egy másikat! Kalapálhatja akár túlórában is!

Kar:

Nem hisszük a rabszolgatörvényt!
Túlórázhattok önként!

Vágó Pisti: Új feladatot kaptok, dolgozókáim. Mostantól a legfontosabb feladatotok a páncélvillamos elkészítése. Az eredeti, Szamuely-féle terveket némileg átdolgoztuk, az ünnepég végén kiosztjuk majd. Elsősorban a páncélzat tekintetében lesznek változások. A modern kor kihívásainak holmi acéllemezek már nem felelnek meg, ezért a teljes szerelvényt Gyurcsány Ferenc arcbőrével burkoljuk, ami mindennek ellenáll. A páncélvillamos legfontosabb része az orra, mellyel szétszórja a fasiszta csőcseléket. Ezért azt, az eredetitől eltérően, nem Kun Béla, hanem Klára asszony orráról mintázzuk. 

Első munkás: Nincs annyi anyag a raktárban.

Vágó Pisti: Na jó, nem lesz akkora, de hasonlít majd rá. 

Művezető: (A tervrajzot nézegeti.) Ha ide, oldalra rakjuk a szemkilövőket, akkor nem lesznek ablakok. 

Kar:

A szocialista villamos ablakai a jövőre nyílnak!
Az utasok nem bámészkodnak hanem vívnak,
Hogy javuljon a klíma,
Óvodásokat az utcára még ma!

Első munkás: (Csodálkozva.) Ez most hogy jön ide?

Kar:

Csak úgy, holisztikusan. Minden mindennel összefügg

Első munkás: (Szintén a tervrajzot nézi.) Nem bírja majd el a villanymotor.

Vágó Pisti: Még hogy nem bírja el! Ne vitatkozzon, vegyészmérnök vagyok és felügyelőbizottsági tag, én tudom, hogy mitől megy a villamos!

Művezető: Mi a francnak kell ilyen villamos egyáltalán?

Vágó Pisti: A fasizmus bukása után ezzel fog Gyurcsány Ferenc bevonulni Budapestre, a tömegek örvendezése közepette. Az Országház előtt aztán megbocsájtja mindenkinek, amit ő követett el. Mert ilyen ember ő! Mein Führer!

Kar: 

A mi villamosunk a Vágy villamosa!
Vezess minket Pista!

Függöny

Idáig jutottam, mikor hál’ Istennek felébredtem. Most egy darabig nem merek aludni.