A körülmetélés

71

„Nem az a szegény, akinek kevés a vagyona, hanem az, aki többet kíván.”

Lucius Annaeus Seneca

Úgy esett, hogy egy napon a zsidók körülvettek egy várost, ám elfoglalniuk nem sikerült. Az ellenség hercege azonban belebolondult egy szép zsidó hölgybe és mindenáron meg akarta szerezni. A hölgy meg azt mondta neki, az övé lesz, ha a városban minden férfi zsidóvá válik, azaz körül kell őket metélni. Elrendelte hát a herceg a nagy körülmetélést, mindenkin el kellett végezni a műtétet. A katonák és minden férfi a következményeket nyögte, ám a zsidók bevonultak a beteg férfiak között a várba és elfoglalták azt. Így jár, aki nem tud parancsolni a vágyainak.

Onnan villant ez az eszembe, hogy úgy tudni, Iványi lelkész úr is elkövette maga ellen ezt a merényletet a tetejébe teljesen feleslegesen, hiszen nem ő lett az államfőjelölt, hanem a Róna. Mondjuk neki sincs esélye, de azért mégis megtisztelő a felkérés. Iványi egyébként volt már SZDSZ-es képviselő is, tehát mindent látott. Mondjuk korrupcióból kissé túl sokat is. Ezért aztán enyhe meglepetésként érte a Maki általi felkérés, ám egy volt szadisnak semmi sem meglepő. Így hát el is vállalta.

Zárójel. Róna gyakorlatilag csak tévedni tudott a magyar gazdaság kilátásai kapcsán. Ő az, aki időnként feltűnik az ATV képernyőjén és ellentmondást nem tűrően kijelenti, hogy az orbáni gazdaságpolitikának vége, megbukott, most a nehéz idők jönnek. És ő ezt minden alkalommal el is hiszi. Zárójel bezárva.

Állítólag már vagy 300 aláírás is összegyűlt nyilván a lelkes magyaroktól. Hiszen: „Egyike azon kevés magyar embernek, akire egyként példaképünkként tudunk felnézni. Annak ellenére, hogy az elnyomó Kádár-rendszerben és az elmúlt tizenkét év illiberális rendszerében is egyaránt, mind személyében, mind pedig a hitében támadták, ő mindvégig szilárd, következetes és hitében megingathatatlan maradt.” Hogy oda ne rohanjak. Akire „egyként példaképünkként tudunk felnézni”, attól például a NAV éppen le akar mindent foglalni; csak éppen nem tud. Annyi történt, hogy elfelejtették befizetni a résztvevők utáni járulékot és emiatt a NAV jól megbüntette őket – mint egyébként bárki mást. Így megy ez.

Egyébiránt a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség egy belső harc eredményeként vált ki a Metodista Egyházból ennek akkoriban az volt a tétje, hogy egyik vallási vezető leváltsa a másikat. Most meg azt halljuk, hogy Iványi a zsidóságba való betérésének akadálya a zsidók elutasítása Jézussal kapcsolatban, akit Jesuának neveznek és nem ismernek el isteni személynek. Így igen nehéz lesz elfogadtatni magát, hiszen „keresztény” lelkészként nem is nagyon tehetne mást. Így aztán két szék között a könnyen a pad alá kerülhet; betérését nem is ismeri el senki, csak a Szim Salom, amely – hát hogyan fogalmazzak finoman – nem egy nagy egyház. És ez is a lényeg: kis, üzleti egyházat kell alapítani, ahol is te lehetsz a főnök és az van, amit te mondasz. Így érheted el azt, hogy hirtelen vallásalapítóvá válhass, és azon veszed észre magadat, hogy senki nem állhatja utadat. Természetesen az elnyomottak és megalázottak felé kell fordulni, hiszen azokban van a nagy pénz. Mármint a nagy állami támogatásban, amely a szegényeket joggal megilleti. Egyébként nem értem, miképpen keletkezett ekkora hiány a költségvetésben, hiszen tudható volt, hány ember dolgozik alkalmazásban, és könnyen kiszámolható volt, mennyit kell utánuk fizetni.

Most aztán pereskednek, telesírják a baloldali sajtót és minden módon tiltakoznak – sajnálják a pénzt, amiből ők is megélhetnének. Mindezt a szegénység megszüntetése érdekében. Hiszen nincs nagyobb érv, mint a „hátrányos helyzetűek” felzárkóztatása, a „törődés” valamilyen formája. Csak az a probléma, hogy bárki, aki ezen csoportok közé tartozik, ezt valahol elutasítja és nem tart igényt rá. Így aztán az ügy nehézségekbe ütközik, emiatt könnyű eltűnni a vizslató szemek elől, hivatkozva a nehézségekre, a „szakmaiságra” és más körülményekre. A hátrányos helyzetre való hivatkozás a legkönnyebb kibúvók egyike lett. Mindenesetre Maruzsa Zoltán államtitkár azzal indokolta a pénzelvonást, hogy „nem megtérülő a befektetés fenntartása”, amivel azt is mondta, hogy a befektetett pénz nem éri el a kívánt célt. Ez egy sima jogvita, amely a KLIK és az alapítvány között folyik, és bármilyen kimenetele lehet. A sajtóban természetesen a baloldali hangok vannak döntő, sőt, meghatározó többségben, így könnyű a kormány felelősségét hangoztatni.

Iványi amúgy még 2015-ben kerekasztalt szervezett Orbánbasi megbuktatása céljából. Eléggé messzire kerültünk a gyerekei megkeresztelésétől és az általános szeretettől. Egyébként azt az Asztalos Évát támogatja, aki Bősz Anett helyére pályázik – úgy látszik, nagyon megsértődött. Ezen az eseményen megjelent ugyanis Iványi Gábor metodista lelkész, az Oltalom Karitatív Egyesület elnöke, aki elfogadta Asztalos Éva meghívását, és kiállt a politikus mellett. Most azután áll a bál.

Pénz beszél, a kutya ugat.

Fotó: MTI/ Kovács Tamás