A külügyminiszter

50

Veni, vidi, vici.

Julius Caesar.

P. Claudius, a punok elleni tengeri csata előtt – mikor a szent csirkék nem kívántak enni – „Ha már enni nem akartok akkor legalább igyatok” belesöpörte a baromfiakat a vízbe. A csata elveszett, a karthágóiak győztek, és mindenki Claudiust hibáztatta a vereségért. További érdekesség, hogy ennek a nővérét, Claudiát pedig megbüntették, mivel azt találta mondani, mikor a cirkuszból hazatérőben feltartóztatták: „Bárcsak élne, s bárcsak újra hajóhadat vezetne a fivérem!” gondolván, hogy jóval kevesebben lennének ezek a népségek, hiszen odavesztek volna a csatában. A saját honfitársai halálát kívánta. Onnan jutott ez az eszembe, hogy a „német” külügyminiszter asszony azt találta mondani: „Én Ukrajnát helyezem előtérbe, függetlenül attól, hogy mit gondolnak a német választóim, vagy hogy tüntetnek-e: a szankciók maradnak a télen is”. Tehát a német választóknak toll a fülébe, ő az ukránok pártján áll.

Azután, ha megvizsgáljuk Baerbock asszony „Most” című kötetét kiderül, hogy valójában egy bizonyos Michael Ebmeyer nevezetű egyén írta és a tetejében roppant trehányul. (Vele már a volt külügyminiszternek Heiko Maasnak is meggyűlt a baja, ugyanis ő is igénybe vette a szolgáltatásait.) Nem elég hogy egész részeket átvett egy tanulmányból, hanem el is felejtette az eredeti mű megnevezését is. Hiába a feledékenység… Mindenesetre az ismert szerzőpáros – Stefan Weberrel és Martin Heidingsfelder, akik leleplezték a feledékenységet – azt írták, hogy „Szükség van a zöldpolitikára, szükség van erős zöldekre, de a politikában becsületre is szükség van!

Egyébként nem régen még „karaktergyilkosságról” beszéltek és a kiadó visszautasította a szerzői jogsértés vádját, ez azonban módosult már és most már arról beszélnek, hogy vannak a könyvben bizonyos közelebbről meg nem határozott „hibák”. Azt is mondta hogy „A következő könyv ennek a könyvnek az átdolgozása lesz, mert hibákat követtem el benne”. Azt is hozzáfűzte hogy „Amint az a könyvből világosan kiderül, hazánknak modernizációra van szüksége a jó jövő érdekében. Ehhez szeretnék hozzájárulni, amiben csak tudok, az elkövetkező években”; hát ha csak úgy nem. Mi pedig szívrepesve várjuk az új könyvet, ami valószínűleg nem fog megjelenni Baerbock asszony más, roppant fontos elfoglaltságai okán. Mindenesetre úgy tűnik Baerbock inkább már megváltoztatná a jövőt, mint megírná azt.

De persze nem csak ez van a miniszter asszony rovásán. Nem nagyon tud elszámolni a tanulmányaival sem. A hölgy ugyanis nem járt a jogi karra, amint azt terjesztette magáról, csak egy viszonylag rövid – egyéves – a London School of Economicson vett részt egy posztgraduális képzésen; továbbá azon is csak valami gyanús pénzmozgással kapcsolatos ügyben. A politológia szakot sem végezte el csak az első szigorlatig jutott el. Nem volt hivatalvezető Brüsszelben sem, amint azt állította magáról, csak egy zöldpárti képviselő honlapját kezelte és újságíró sem volt, csak egy közepes lap gyakornoka. Amúgy is a pénzekkel is hadilábon áll. Például 25 ezer eurót markolt fel, amelyet a járvány miatti különleges javadalmazás okán vett fel, csak az adóhivatalnál elfelejtette bevallani. Azt az 15000 eurót már nem is említjük amelyet „koronabónusz” címszóval vett fel, mert azt visszafizették; legalább valami intézkedés történt.

Zárójel. Egy fotón együtt mutatkozik KariGerivel amint meghitten beszélgetnek. Egy kérdésem van: milyen nyelven tették ezt, mert mint tudjuk a főpolgármesternek csak hiperpasszív nyelvtudása van. Tolmács meg egy szál sem. Bizonyára a magas, vékony, karcsú főpolgi és Annalena csak nézték egymást szerelmetes tekintettel. Zárójel bezárva.

Tehát itt áll előttünk a tipikus német zöldpárti politikus. Aki olyan hülye, hogy elhiszi, amit hazudik. Nem elég, hogy egész Európát képes romba dönteni a hülye szankciós intézkedésekkel, de még meg is van róla győződve, hogy a többiek is beveszik, amit mond. A németeknek ezúttal nem kell Moszkváig utazni, hogy megfagyjanak. Rossz lesz felébredni.

Vezető kép: Annalena Baerbock Facebook-oldala