A Wagner-csoport

35

Az árulásokat általában nem szándékos szándék, hanem a karakter gyengesége követi el.

François de La Rochefoucauld

Mikor Marius lett a consul, évekig csak meneteltette, utakat építtetett és dolgoztatta a katonáit. A teutonok és cimberek többször is betörtek Észak-Olaszországba és provokálták Marius katonáit. Ekkor hangzott el a híres mondat: „Ha akkora hadvezér vagy, kényszeríts engem csatára ha én nem akarom!” Mikor pedig a teutonokat aquae sextiae-i csatában megverte és a cimbereknek megüzente: „Pontosan azt a földet fogjátok kapni amelyet a teutonok már megkaptak” és belövette a teuton vezér fejét az ellenség táborába, majd a vercellaei csatában legyőzte őket is. Közben a római birodalomban sikeresen kiirtották egymást, Cézárnak már csak a romok maradtak, azokból kellett újjá építeni az egészet.

Az orosz haderő több mint 1 millió főből áll, ugyancsak furcsa lenne ha egy 20 ezres seregtől megijednének, továbbá kb. 20 millió fő áll rendelkezésre háború esetére. Ezek a tények. Csak ezeket nem mondják a brit védelmi minisztériumban, és az amerikaiak sem, de ők viszont köztudottan és krónikusan hazudoznak. Persze ez a nagy háborúpártiság sem teljesen igaz, hiszen a háttérben nagy megbeszélések folynak a békről; az ukránok nagyon meg fogják szívni.

Zárójel. Elköszönt az öreg Soros. Sic transit est gloria Soros; illetve; meghalt a király, éljen a király. Most már az ifjú lesz a meghatározó és ő máris intézkedéseket tervez, például rengeteg ember elbocsátását jósolja, elvégre miért fizetne oly sokaknak. Az idősb meg nyugodtan filozofálhat, megélhetjük, hogy még sokáig szórakoztat bennünket. Zárójel bezárva.

Prigozsin, egyébként egy igen érdekes eset. Származása szerint zsidó, hosszú éveket töltött börtönben rablásért és más bűncselekményekért, amíg Putyin egyik első emberévé nem vált. Az ekkor már milliomossá vált férfiú az anyósának adta a vállalkozásait és immár megszabadulva – a némileg snassz – éttermeitől állt Putyin rendelkezésére. (Amúgy az FBI-is körözi, persze ők köröznek mindenkit, aki orosz.) Egészen addig amíg fel nem talált lázadni, bizonyára némileg a fejébe szállt a dicsőség és azt hitte, hogy az oroszok majd átállnak hozzá és örömmel fogadják. Nem így történt. Tökéletesen félreérti az orosz néplelket aki így gondolja. Putyin rendbe hozta a dogokat, a nép pedig hálás neki ezért, az életszínvonal javul, fizetik a nyugdíjakat – minden rendben van.

Külön említésre méltó, amint a háborúpárti értelmiség lelkesedése az egekbe csapott. Természetesen Putyin bukását látták benne, amint a Wagner-csoport elfoglalja Moszkvát, az autokratát elűzik és lehet újra szétlopni az egész országot. Mindenféle magyarázatok láttak napvilágot, melyeknek egy közös kifutása volt: győznek a lázadók, hiszen mi lenne kívánatosabb kimenetele a dolognak. Csakhogy a világ – szerencsére – nem a libsik gondolkodása szerint működik. Még az egyébként visszafogott elemzők is megtévedtek és Putyin „megrendüléséről” beszéltek, úgymond „repedések” mutatkoznak a falon; az agyukon mutatkoznak repedések, de azon nagyon. A ruszkik – rövid tétovázás után – felsorakoztak Putyin mögé és kész.

Hát így ért véget e kaland. Ahogyan Ambrózy kolléga mondá a „ruszkipillanat”. A libsik – nem utoljára – beégtek, a karaván pedig halad tovább. Csak azt a sok halottat tudnám felejteni…

Vezető kép: Rosztov-na-Donu, 2023. június 24. Videófelvételrõl készített kép Jevgenyij Prigozsinról, a Wagner-csoport nevű orosz zsoldoshadsereg alapítójáról Rosztov-na-Donuban 2023. június 24-én.  MTI/AP/Prigozsin sajtószolgálata