Európa-ház

61

Van egy álmom. (I Have a Dream.) Azt álmodom, hogy Karigeri megnyeri a főpolgármesteri választást, és kikiáltják a Budapesti Szabadállamot.

Az új alakulatot az egyesített Európai Haderő (EH) garantálja. Az új városállam aztán – a belvárosban természetesen – felépíti az Európa-házat, mintegy skanzenképen, ahol a polgárok, szervezett látogatócsoportokban, megtekinthetik a vágyott európai értékeket működés közben, mondhatni, in vivo. 

Az Európa-ház természetesen hatalmas lesz, mint a szovjet törpe.

Tulajdonképpen egy egész háztömb, melyet Rajk László posztumusz tervei szerint húznak fel. Az építmény az indokolatlan, ám művészi külső lépcsőházakkal, csövekkel, drótokkal és egyebekkel együtt kék színt kap, tekintettel az EU-ra. A még elvárható, EU-s sárga csillagokat – bizonyos nem kívánt áthallások okán – azonban elhagyják róla. 

Az Európa-ház természetesen önkormányzattal rendelkezik a függetlenség és a szabadság jegyében. Gyurcsány Feri lesz a házmester, és – az egyesült Európa létrehozásában kifejtett munkájára tekintettel –  Klára asszony tölti be a közös képviselő munkakörét. Megvalósítva ezzel a nemek közötti egyenlőség oly kívánatos célját is. A nepotizmus vádjának elkerülése érdekében deklarálják, hogy funkcióik tekintetében, különálló entitásnak számítanak, az pedig, hogy a feladataik ellátása után, szabadidejükben mit csinálnak, az magánügy. Ezért ők nem is laknak ott, hanem továbbra is a Szemlőhegyen térnek nyugovóra. Különállásuk illusztrációjaként, beiktatásukkor, munkaidőben, a nyílt színen fel is pofozzák egymást. A Budapest TV természetesen közvetíti a demokratikus eseményt. A közvetítésből befolyó jogdíjakból az alagsori drogeltérítő rendelőben (röviden: Eltérítő) finanszírozzák azokat a pácienseket, akiket a heroinról a kokainra térítenek. Az itt dolgozókat majd nem is pszichológusnak, vagy orvosnak, hanem térítőnek nevezik. 

A ház természetes önellátó lesz, minden tekintetben.

Az energiát a tetőn elhelyezett napelemek, valamint az pincében – az Eltérítő mellett elhelyezett – Greta Thunberg-ről elnevezett erőmű biciklire szerelt dinamói biztosítják. (Kísérleteznek még a szarufésű WC-papírral dörzsölésével is, ez a technológia azonban még nem tökéletes.) Az ottani áramtermelők – a szomszédból átszűrődő füst hatására – úgy vélik, hogy munkába menve tekernek. (Reformközgazdászok kiszámították, hogy miután valójában nem mennek munkába, alkalmazóik nyeresége szignifikánsan nő.) Más probléma nem merül fel a munkával kapcsolatban, hiszen mindenkinek jár az európai alapjövedelem, amit az „Altus” nevezetű bevásárlóközpontban fogyasztási cikkekre költhetnek. A pénznem természetesen az euró, melynek ünnepi, kádkőbe metszett érméit a gyűjtők is nagyon kedvelik. Az épületben, ezen kívül még „Botmixer” néven abortuszklinika és egy „Minden Lukba” nevezetű, gender-intimbolt is működik. 

Az élelmiszer önellátást, a korszellemnek megfelelően, jórészt egymás elfogyasztásával oldják meg. Ez úgy történik, hogy a házmesterből és a közös képviselőből álló bizottság, demokratikus választással, kijelöl valakit, aki – gyanújuk szerint – jobboldali. Ezután ünnepélyes hajtóvadászatot rendeznek a gangon, és az illetőt a lichthófba űzik, ahol is lezuhan és halálát leli. Ezután elkészítik, természetesen az ötletadóra tekintettel, svéd módra. Húsából köttbullar (IKEA-húsgolyó) készül, melyet havregynsgröt-tel (ez darált zab, lapra szerelve) körítve szolgálnak fel. Vegánok az udvarban álló ecetfa leveleit ehetik közben, illetve a balkonládákban nevelt növényeket. Nagyon népszerű például a fikusz. A táplálkozási szokások okán fogyatkozó lakókat aztán a Gólya presszó önkénteseivel töltik fel. Bár ezt egyesek ellenzik. mondván az egész projekt lényege, hogy kihaljanak.

Fűtés természetesen nincs, mert a szén-dioxid be van tiltva, a szódásszifonhoz dukáló patron birtoklásáért például, statáriálisan, azonnal az étlapra kerül az illető. A kellő hőmérsékletet zsírégetéssel érik el, ami azt jelenti, hogy a lakók rohangálnak a hideg lakásban, nehogy megfagyjanak. A klímavédelem érdekében minden lakó köteles egy klímát hazavinni, és otthon simogatni, mert annak örül.

A hazavitt klímára meleg ruhát adni tilos!

A ház működése a tökéletes bázisdemokrácián alapul, minden döntést a lakógyűlés dönt el, ahol kizárólag a házmester és a közös képviselő előterjesztéseire lehet szavazni, teljesen demokratikusan. A házat szemmel tartó szociológusok felfigyeltek egy megmagyarázhatatlan jelenségre, miszerint a nemmel szavazók már másnap a jobboldaliak listáján tűnnek fel. Társadalmi rétegződés természetesen nem létezhet, az egyes szinten lakókat a nemi identitásuk alapján különítik el. Említést érdemel még az a szokás is, hogy félévente tiszteletbeli négereket választanak maguk közül, akiket aztán, hivatali idejük alatt, különös tisztelet övez, mert őseiket a fehérek sanyargatták.

Kivételt képeznek a migránsok a földszinten, azért ott, mert a számukra szokatlan lépcsőházban mindig eltévednek, ők egyébként politikai célnak tekintik az alagsori Eltérítő bezárását, tekintettel a kábítószer kereskedésből származó hasznuk elvesztésére. Hétvégeken és Ramadán idején övék az udvar, akkor ott rituálisan verekednek. Továbbá jogosultak arra is, hogy kizárólag halal módon agyonverteket egyenek. Ez azt jelenti, hogy előtte imát mondanak rájuk. Ők egyébként gyakorlatilag verhetetlenek a házi sporteseményeken vízbefulladásban, amint a buzik birkózásban, a pedofilok pedig a fogócskában szintén verhetetlenek.

A buzik a földszinten, a pedofilok pedig az első emeleten laknak. A felsőbb emeleteken lakó heterók gyerekeinek emiatt az iskolába járáshoz kötelező az erényöv viselése. Felmerült ötletként az is, hogy a lurkóknak az iskolába járáshoz több emeletes csúszdákat építenek, melyeken játékosan kerülhetik el a problémákat. Bár egyes cinikus megjegyzések szerint tök mindegy, előbb utóbb úgyis buzik lesznek mind. A zoofilek számára az udvarban állatsimogatót rendeztek be, melyből – a rossz tapasztalatok okán – a sündisznót később eltávolították. 

A többi emeleteken gender szerint elkülönülve élnek a lakók, kivéve a gender-fluid hajlamúakat, ők a sok költözködés után megtelepedtek a lépcsőházban, illetve a liftben. Arról nevezetesek, hogy egymás között némasági fogadalmat tettek, mert a magyar nyelv nem alkalmas az egyes nemek megjelenítésére. A külvilággal sem nagyon tudnak érintkezni, mert mire a szónok minden gendert megszólít, addigra az ülés általában feloszlik. A neomarxisták a tetőtérben laknak, ahol a TGM szobor lábainál szabadon űzhetik vallási rítusaikat. Ennek legfontosabb része, mikor az előimádkozó felolvas TGM műveiből, ezután a hívek „Megmondta ugye!” felkiáltással köpnek egyet. 

Hát így éldegélnek, az Európai Egyesült Államok nagyobb dicsőségére.

És midőn az est leszálltával fényárba borul az épület, a kíváncsiskodók ámulhatnak: hová juthatott volna akár az egész ország, ha nincs a fasiszta diktatúra. Mi pedig építhetjük köréjük a kerítést, hogy ki ne jöjjenek. 

Remélem felébredek.