Fegyőr rendet rak

158

„Istenségnek látszó
Csalfa, vak Remény!
Kit teremt magának
A boldogtalan,
S mint védangyalának,
Bókol úntalan.”

Csokonai Vitéz Mihály: A reményhez

Meg lehet tekinteni a Momentum választási programját, sőt, nemcsak meg lehet, de meg is kell tekinteni, hiszen látható belőle, hogyan képzelik el a csillogó tekintetű ifjak a kormányváltást.

Hát bizony nehezen, gyakorlatilag az egész nem szól egyébről, mint a fideszesek megbüntetéséről. Csak sorakoznak a pontok: megbüntetni, letartóztatni, becsukni, magángépnek nem lehet felszállni… Úgy tűnik, Fekete-Győr birkózószőnyegen aludt. Természetesen „közgazdászokkal”, „szociológusokkal” és esztétákkal beszélték meg a dolgot – de hát ezt, azt hiszem, mondanom sem kell.

Zárójel. Természetesen az összes esztéta, filozófus és fociszakértő mellé most bizonyos vakcinaszakértők is párosultak. Nem lehet elmenni ama tünetek mellett, hogy egyre több hozzáértő van e téren is, van itt valami furcsa ellentmondás. Nem tudom, figyelték-e, de bizonyos problémák adódhatnak ebből a vakcinaügyből. Ha ugyanis féltik a baloldali választókat a kínai vakcinától, akkor bizony könnyen baj lehet belőle, egészen pontosan nem fogják megkapni a szert. Márpedig, ha nem kapják meg, akkor viszont megbetegszenek, ami – ismerve a korösszetételüket – nem valami biztató kilátás. Lehet, az utolsó kiáltásuk az lesz: „Azért sem adatom be a kínait! No pasarán!” – és meghalnak büszkén, állva, ahogyan kell. Sajnálni kell majd őket, de hát az ő döntésük lesz. De vissza a témánkhoz. Zárójel bezárva.

Ami a bebörtönzéseket illeti – mert a többi csak mese –, úgy tűnik, nem lesz egyszerű megoldani a dolgot, ám kitartással és türelemmel menni fog.

Nekem a magánrepülőgépek felszállási tilalma tetszik a leginkább.

Mert akkor ugye ki fogja megadni Hadházy képviselő úrnak a felszállási engedélyt? Ugyanis arra bizony nagy szükség lenne, hiszen ki deríthetne fényt tankokra, egyebekre, ki leplezhetné le Mészáros ördögi tervét, mely szerint elfoglalná mondjuk a távíró állomást és kihirdetné a statáriumot?

Vajon ki fogja elrendelni? Ugye csak kétféle szervezet képzelhető el, amely kiad ilyen parancsot: a Gestapo és az ÁVH. Legyünk elnézőek, természetesen a Gestapo nem játszik, hiszen mégiscsak egy baloldali szervezetről van szó. Na nem mintha bármi kifogás merülne fel a jeles szervezet ellen – de hát mégis, azért Jakab mégiscsak mostanában zsidónak hazudja magát… Hülyén venné ki magát. Tehát akkor az ÁVH. Csakhogy azt meg kell alapítani, ki kell építeni a szervezetet és ugye sajnos már nem dolgoznak a régi szakemberek, a „körmös” Bauer is leadta a szerelést… van baj elég. Persze lehetne beállítani csillogószemű fiatalokat, aki pont úgy pofoznának, mint a nagy elődeik, de ahhoz is idő kell. Szerintem már most kellene elkezdeni az előkészületeket.

Aztán nagyszerű lenne a „felcsúti per” is.

Csak ott is kéne valami szervezet, amelyik megmozdulna, cselekedne, és itt már nem lenne elég a Momentum tagsága, ide bizony már nagyágyúk kellenének. Sajnos nem lehetne eltekinteni bizonyos formális elemektől, mint például a tárgyalóterem, bírói tanács, fellebbezés, egyebek. Jó, jó, tudom, bőven vannak, akik kaphatóak lennének rá, de az idő bizony rövid és múlik. Érdekes lenne például Mészáros Lőrinc letartóztatása is. Mert az még csak hagyján, hogy letartóztatják, sőt, áristomba is vetik, csak ugye az a sok fránya munkás ne lenne, akiket fizetni kell. Persze az más, ha jó kommunista módon egyszerűen elveszik tőle a vállalatait és azokat széjjelosszák a jelentkezők között; ebben már van gyakorlatuk.

Ez pont már például annyira szép, hogy szinte nincs is mit hozzáfűzni. „Nem hiába fogadta be Orbán Viktor két évvel ezelőtt a börtönre ítélt Észak-Macedón kormányfőt, Gruevszkit. Arra számítva, hogy ugyanígy bújtatja majd el őt Putyin a Fekete-tengeri palotájában. Így megy ez a világ bűnözői között.” Tehát azért kellett befogadni Gruevszkit, hogy majd Putyin befogadja Orbánt. Világos. Remélem, nemcsak én nem értem ezt a magasröptű gondolatmenetet, de mások sem. Mert miért kéne Putyinnak befogadnia a magyar miniszterelnököt, cserében a macedón miniszterelnökért? Továbbá – ha jól értettem – akkor Orbánbasinak sem lesz itt menedéke, a macedón miniszterelnököt is Putyinnak kéne ellátnia, úgyhogy nem értem, hova ez a nagy sietség. Végül is úgyis Putyinnak kell gondoskodni mindenkiről. Tulajdonképpen szinte minden pontról ugyanezt mondhatjuk el.

Tehát – ha jól értem – akkor a magyarok egy kis részének felhatalmazásával megpróbálnak valami nagyot csinálni, amire a honfitársaink nem hatalmazzák fel őket. És ez nem megy. Hiába ábrándozik Fegyőr, nem lehet kint is, bent is egeret fogni. Nem lehet egyszerre betartani és nem betartani a törvényeket és szabályokat. Ami azt illeti, inkább csak a vágyak kivetülésével van dolgunk, semmint valódi vágyakkal.

Nagyot akart mondani és így járt.

Ne legyenek kétségeink: ezek ugyanazok. Semmi különbség nincs közöttük. Bármit és az ellenkezőjét is megtennék a hatalom érdekében, hogy aztán azt csinálják, amit akarnak. Az egész nem áll másból, mint a divatból és a nomád életből. Van egy rész Oswald Spenglernél, ahol erről beszél. Azt írja, hogy kialakul majd egy olyan osztály, amelyik nem tartozik sehová, amelyet nem kötnek a kényszerek – az egész világ a hazája. Ők, mire megértik, már késő lesz, és nem is tudják majd, hol rontották el, miért maradtak egyedül.

Ezt a réteget használja ki és forgatja ki Fletó. Ők nagyon is pontosan tudják, hogy mit akarnak és miért akarják: fölénk akarnak kerülni, hogy soha többé ne tudjuk visszaszerezni sorsunkat.

Nem fog sikerülni nekik.