Háry Jánosok

134

„Isten különös gondot visel a részegekre, a gyerekekre és az Egyesült Államokra.”

Otto von Bismarck

Volt nekünk egy irtózatosan nagy hadi férfiúnk, úgy hívták: Háry János. Ő a csárdában szokott mesélni a híres–hírhedt kalandjairól, amelyek mindegyike megérdemel egy külön történetet. Aki például egyedül elfogta a híres Napóleon császárt is. Akire 200 emberrel ment rá és le is győzte, pedig a francúzok kétszázezren voltak!

„Magam valék az első, ki közbe vágtaték,

Hullott a francziája mint húll a fű, a jég!

A nap megállt fölöttünk bámulni a csodát,

Kétszázezret hogy vert meg kétszáz, az angyalát!”

A csata után a királyné – Mária Lujza – maga is megkérdezte a férjét, miképpen esett fogságba, ő pedig elmondta, mint fogta el a magyar vitéz. A vitéz pedig megkegyelmezett neki, mert mint mondta:

„Szép asszonyért, szép lányért az igazi vitéz

Tüzet vizet kiállni, pokolba menni kész,

Vitéz Joannes Háry igaz magyar nevem,

Üljön fel a császár úr, – itt van reá kezem!”

A császár megkönnyebbült és két szép, ékes aranyórával jutalmazta a derék huszárt. A deák még tüsszentett is rá, úgyhogy biztos igaz is volt.

Csak példaképpen.

Itt van rögtön ez az ukrán pilóta. Ő ugye csak lövöldözi azokat az orosz gépeket. Le sem száll, csak lő, örökre a levegőben marad, hiszen leszállni az időveszteség lenne és ugyancsak időpazarlásnak találta volna a töltést is. Ezért inkább fenn marad és irtja ezeket a mocskos fasisztákat. Az oroszok természetesen rettegnek tőle, hiszen ő a nagy fantom vadász, aki csak lő és lő… A ruszkik becsinálnak a nadrágjukba, ha felbukkan valahol, mert ott aztán hullanak, mint a legyek. Futnak és menekülnek előle, ha felbukkan valahol. Némileg tán sántít kissé az ügy amiatt, hogy egyszerűen nem igaz. Nincsen fantom pilóta, ez egy klasszikus fake news, csak egyszerűen kitalálták a harcérték növelése érdekében, vajon elhiszi-e valaki?

Azután itt van mindjárt Wali, a mesterlövész. Őt ugye azzal vádolták, hogy mintegy 3,7 kilométerről is sikerült az Iszlám Állam egy harcosát lelőnie. Puff. Az nem zavarta e nagy harcost, hogy ennyiről nem találhatta el az illetőt, mert ennyire egyszerűen nem lehet lőni, legfeljebb véletlenül. De Wali ezt elvállalta, legfeljebb elhibázza. Nagy dolog. Erről a fickóról egyébként azt sem lehet tudni, hogy egyáltalán létezik. Mármost ezt a Walit például már – állítólag – lebombázták az oroszok. Vagy nem. De ez legalább biztos.

Zárójel. Nagyapám mesélte, hogy az első világháborúban a mesterlövészeket egyből lelőtték, minden tárgyalás nélkül. Ugyanis gyilkosnak tekintették őket; a katonák már csak ilyen egyszerűek. Tudom, a sok mesterlövészfilm mindenkit meggyőzött arról, hogy ez egy szép és nemes feladat, már ha az amerikaiak csinálják; ha nem, akkor alattomos és ronda. Ám nem az, hanem alattomos és gyilkos dolog. Zárójel bezárva.

És ugye ott volt ez a Kígyó-sziget is. Emlékezetes, hogy az ott lévő hős ukrán katonák az üzenték dacosan az oroszoknak: „Orosz hadihajó, b*szódj meg!”, majd dalolva mentek a hősi halálba. Na most, ezzel is volt egy kis baj. Ugyanis a hős ukránok inkább megadták magukat és békésen hadifogságba utaztak, amint az videofelvételen is látszott. Amúgy egyébként kiegyensúlyoztatnak tűntek, olyanoknak, akik már túl vannak az egész cécón és majd élvezik a hadifogolytábor kényelmét. Bár – ha már hadifogolytábor – én úgy emlékezem, hogy az orosz hadifogolytáborban nem volt akkora kényelem. Legalábbis a nagyapám tanúsága szerint, aki megjárta ezeket a táborokat és finoman fogalmazva sem voltak jó élményei róluk. Egyébként a nagyapám egyedül tán csak a „Beretvásban” érezte igazán jól magát. (Ez egy kocsma volt valahol, mára megszűnt, mint a legtöbb jó dolog.) Bár lehet, már megváltoztak és mesebeli állapotok vannak már ott is, de erre azért nem vennék mérget. Mint ezek a példák is bizonyítják – és még sok más is –, nincs minden rendben ezekkel az ügyekkel, hogy finoman fogalmazzunk. Az rendben van, hogy az első háborús áldozat az igazság, de nem kéne ennyire csinálni.

Álljon itt egy idézet: „Douglas MacGregor nyugalmazott amerikai ezredes a Fox News amerikai hírcsatorna élő adásában közölte, hogy a háborúnak már napokkal korábban vége lehetett volna, ha Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elfogadja Oroszország Ukrajna semlegesítésére való törekvését.” Mert ez itt a lényeg, a nagy Amerika-barátság. Én nem tudom, Zelenszkij miért csinálta, de végül is egy táncos-komikus volt, és az nem múlik el csak úgy nyomtalanul. Emlékezetes eset volt, amikor a farkával zongorázott és az mindent el is mond róla. Pontosan annyit is ért.

Reméljük, minél hamarabb véget ér ez a háború és tán a táncos-komikusok is elhúznak a francba, hogy komoly emberek vegyék át a kormányrudat. Az ukránok meg talán tanulnak ebből, mert bizony vannak tanulságai az ügynek.