Készülődnek

59

Micsoda művész pusztult el bennem!”

Néró

Néró nevéhez fűződik, hogy egy napon egész Rómát felgyújtatta mondván: „«Ha meghalok, boruljon lángba a világ« , és azt mondta rá: «inkább még életemben«, – s tökéletesen ennek értelmében cselekedett”. Róma égett tehát és ő pedig, „Ezt a tűzvészt a Maecenas-féle toronyból szemlélte; azt mondta, hogy a lángtenger elragadó és közismert színpadi öltözetében Ilium bevételét énekelte”. Hat nap hat éjjel tombolt a tűz, a lakosok rémületükben az emlékművekbe és a sírboltokba menekültek. Tetézte a bajt a dögvész, amely ugyanekkor tört ki, és amely kapcsán harmincezer halálesetet jegyeztek fel.

Nem tagadom ezek Gyurcsány legújabb tevékenysége nyomán merültek fel bennem. Mert hiába állítja látszólag a középpontba a bolgár dromedárt – aki egyébként sem különb a deákné vásznánál – de tudjuk, ő áll a dolgok hátterében. Mert valami hihetetlen pofátlanság kell ahhoz, hogy ezt pontosan az őszödi beszéd évfordulóján jelentse be. Ami után ugye történt, ami történt.

Mindenesetre Klára asszony most látta elérkezettnek az időt, hogy bejelentse egy árnyékszék árnyékkormány” megalakulását. Mindezt az őszödi beszéd „kiszivárgásának” évfordulóján, amely ugye az októberi sajnálatos eseményekbe torkollott.

Zárójel. Az őszödi beszédet – meggyőződésem szerint – maga Feri „szivárogtatta” ki. Valószínűleg azt hitte, hogy egy igazi, fiatalos, szabados beszéd jó hatással lesz a magyarokra. Csakhogy tévedett. Nem kicsit, nagyon. Mivel csak az SZDSZ segítségével lehetett kormányt alakítani, ezért sokaknak nem is tetszett az egész. Így aztán sokkolóan hatott a hazugságok beismerése és általános felháborodást váltott ki és kezdődtek a tüntetések melyek az októberi eseményekben érték el a csúcspontjukat. Zárójel bezárva.

Most azután itt állunk a legnagyobb szarban, mert nem tudjuk, hogy sírjunk vagy nevessünk a dolgon. Az ugyanis röhejes, hogy nem sikerült még a bejelentés sem, mert elment a Facebook, ezért aztán a nagy bejelentés is késedelmet szenvedett. Mondjuk nagy kár nem esett. Ugyanakkor veszélyes ami történt, hiszen a válságok hátán szeretnének hatalomra jutni és lássuk be ennek van esélye, bár nem nagy. Aki szeret borzongani, az képzelje csak el.

Nagyon jellemző az is, hogy kiket jelölt ki ez a csatakanca. Csupa régi, megbízható sikkasztókat, tolvajokat és gengsztereket, akik ott fogják folytatni, ahol abbahagyták, csak még éhesebbek lennének. A kedvencem ez a Mustó Géza, aki az árnyék belügyminiszter, ő ugyanis, amíg meg nem sikerült magát megválasztatni polgármester-helyettesnek Kőbányán elég érdekes életet élt – innen is gratulálunk a kőbányai választóknak hozzá, bizonyára sikeres lesz az új funkciójában. Na most ő egy sajátos ember. Művelődésszervező az eredeti szakmája – bármit is jelentsen ez – és mindez idáig egy kutya exporttal foglalkozó cég alkalmazottja volt, hogy ott mit csinált, az rejtély, de nem is érdekes. Gondolom magyar blökiket kutatott fel exportcélból, mindenesetre Amerikába nem járt, oda már nem engedték ki. Ám az tudható, hogy 2013 és 2017 között regisztrált munkanélküli volt. Ilyen sikeres pályafutás után már csak az hiányzott, hogy magára mint „gazdasági szakemberre” hivatkozzon. Hogy erre miképpen tett szert, azt nem tudjuk. Van aztán három nő is a kiválasztottak között, akik emelik az esemény fényét, különösen Vadai Ági, aki a hadügyminiszter cím várományosa. Elképzelem hadügyérképpen… inkább nem képzelem el.

Persze volt már egy árnyékkormány. Ne feledjük el hogy KariGeri is mókolt már egyet, bár azt gyorsan és joggal el is felejtették. Az ő „kormányában” csupa ún. „civil” kapott helyet, akiket inkább csak az Orbán-ellenesség tartott össze. Aztán Geri miniszterelnökségének elmúltával az árnyékkormány is kimúlt, mindenki nagy és őszinte megkönnyebbülésére. Vannak, akik már örülnek az árnyékkormány megalakulásának, olyanok mint Vásárhelyi vagy Kaltenbach, akik bárminek örülnek, ha az ellenzéki.

Ők is készülnek és mi is. Vajon ki jut többre?