Megvilágosodás

50

„A történelem, hazugságok halmaza, amiben megegyeztek.”

Bonaparte Napóleon

Kevéssé ismert, hogy a világszerte politikai éleslátásáról híres Angela Merkel kancellár asszony magánjelleggel rendkívüli rövidlátásban szenvedett. E fogyatékosságot még a volt NDK-ban szerezte, mikor a tudományos akadémia fizikai kémiai központi intézetében az atomokat számlálta, melyek közismerten roppant kicsik. A megerőltetéstől kialakult rövidlátást aztán Angela asszony – megbocsájtható hiúságból – titkolni igyekezett és nem volt hajlandó szemüveget viselni. Ez több kellemetlen helyzetet eredményezett az idők során.

Emlékezetes eset volt például, mikor összekeverte a kutyáját a szilveszteri malaccal, illetve mikor a férjét Silvio Berlusconi olasz miniszterelnökkel. Majdnem össze is jött a dolog, csak Silvio nem vállalta, mert jóval fiatalabbakhoz szokott. Mindezek hatására és környezete biztatására szemműtéten esett át. A sikeres műtétet követően a Berlin környéki spártai egyszerűségű nyaralójában lábadozott. Egy reggel aztán – mikor látása már-már tökéletes volt – tettre készen ébredt fel.

Ki az ágyból, bele a nyuszis papucsba, fürdőszoba, kávé, pirítós, fél méter bockwurst, és már készen is állt a Bundesrepublik irányítására. Kocsit rendelt, hogy a kancelláriára vezető út során megtekinthesse Berlin rég látott nevezetességeit és az ő népét. Az úton a kancellária titkos irataiba temetkezett, jót nevetett például azon a titkosszolgálati jelentésen, mely szerint Schulz a Marx-Engels-Stiftung könyvtárában részegen a kávéfőző használati utasítását olvasta a kommunista kiáltvány helyett. „Was für ein Trottel!” – kiáltott fel vidáman. Ekkor azonban – már Berlin utcáin jártak – kitekintett az ablakon és elhat ajkán a nevetés.

– Mi ez a rohadt sok n***r – kiáltott fel – És különben is, miért erre megyünk és nem a rövidebb úton?

– Azért gnädige Frau, mert erre biztonságosabb. – Válaszolta a titkosszolga. – Mikor a másik utcán mentünk, a motorosrendőrt Musztafa, a halal hentes leütötte egy fél kecskével. Két éve ugyanis dzsihadot hirdetett, mert megbüntették gyorshajtásért, és szerinte az nem bűncselekmény, sőt, mivel maga Mohamed is rajongott a gyors tevékért, tehát követendő. Azóta errefelé a gázóra-leolvasó Leopárd 2-es harckocsival jár. A jövő héten azonban lecseréljük Leopárd 4-re, mert annak jobb a rakétavédelme.

– De hiszen akkor ez egy no-go zóna! – kiáltott fel Angéla

– Igen, gnädige Frau – válaszolta a titkosszolga – de ne mondja ezt hangosan, mások előtt, mert a maga által hozott, amúgy igen előremutató törvény szerint, ez gyűlöletbeszéd és százezer euró büntetést kell érte fizetni. Ha AfD-tag, akkor kétszázezret.

– Hallatlan – háborodott fel Angéla és szólt titkárának, hogy hívja fel egy jeles NDK-s ismerősét tanácsért, mert úgy emlékezett, hogy anno ott ilyesmi nem volt. Hátradőlt az ülésen és a Wermacht Bundeswehr bevetését kezdte tervezgetni. Az élmény hatása alatt azután másnap, egy televíziónak úgy nyilatkozott, hogy „nem szabadna létezniük no-go zónáknak, nem szabadna létezniük olyan helyeknek, melyekről mindenki lemondott.

A hír pedig elérkezett a távoli Budapestre, az Index és a 444 szerkesztőségébe is, ahol azonnal válságértekezletet hívtak össze.

Angela meggondolatlan nyilatkozata évek szorgos munkáját döntötte romba és kidobottá tette azt a sok pénzt, amit például a 444 költött tucatnyi míves e-mail előállítására, melyekben az ott élők nevében leírták, hogy no-go zónák pedig nincsenek és  „Jót röhögtek a berlini magyarok a kormány no-go zónáján”.

Mentsük, ami menthető, gondolták a kollégák és tervezni kezdtek egy cikksorozatot, mely szerint a putyini Oroszországban is vannak „Не входите!” (Ne menj be!) zónák, és amennyiben Orbánbasi tovább törleszkedik Putyinhoz, Pakson is egy ilyet fognak kialakítani a jobboldali neutronok szaporítására.

És különben is, a proletariátus csak láncreakcióit veszítheti.

Ám mindannyian érezték, hogy ez tán nem lesz elég. Gondoltak esetleg egy oknyomozó riportsorozat elővezetésén is, mely bizonyítja, hogy az egész azért van, mert Tiborcz szerelte fel a nevezett helyeken a közvilágítást, ezért ott sötét van és sötétben minden néger fekete. Pedig amúgy nem is.

Mindannyian érezték, hogy történelmi pillanatot élnek át. Eddig ők Angéla szemén át nézték a világ valóságát, Angéla pedig az ő szemükön át a magyart. Most, hogy a Bundesmuttinak kinyílott a szeme, még az is előfordulhat, hogy a szittya eseményeket is a saját szemén át akarja nézni. Ami akár borzalmas következményekkel is járhat.

És különben is, mit szól majd a Lajos?

Ekkor azonban jó hír érkezett. Megüzenték, hogy a SPD a koalíciós tárgyalásokon feltételként kikötötte, hogy Angela csak helikopterrel járhat munkába olyan magasságban, ahonnan a csador nadrágkosztümnek látszik. Amennyiben mégis kimenne az utcára, akkor be kell kötni a szemét és biztosítanak számára vakvezető kutyát. Ha nem így lesz akkor nincs koalíció és jönnek a fasiszták.

Megkönnyebbült öröm töltött el mindenkit. Szóltak is a photoshoppos kollégának, hogy a migránskisfiúk szemét ezután – mentsük, ami menthető – egy számmal nagyobbra, arcukat beesettebbre csinálja, és intézkedjen, nem mehet ki tájkép anélkül, hogy Mészáros Lőrinc sötét árnyéka ne vetüljön az édes anyaföldre. Cikket! – kiáltották a főszerkesztők. Meg is írták ama furcsa kitétellel, miszerint „szedett-vedett, megkérdőjelezhető hitelességű adatok alapján” a magyar kormány is állított valami hasonlót, de az hülyeség.

Minden visszatérhet a régi kerékvágásba.

***

A kipontozott n***r szó alatt természetesen a n***rt kell érteni, csak próbálunk trükközni, hátha így nem tiltja le az oldalunkat a Facebook és a Google a szólás- és véleményszabadság jegyében. Egy próbát megért…