A Feri

48

Nem azért nem merjük, mert nehéz, hanem azért nehéz, mert nem merjük.”

Lucius Annaeus Seneca

Most egy régi római közszereplőről kívánok beszélni – némi áthallással. Hősünket Nero néven ismerte meg és tanulta meg rettegni a világ. Számtalan rémtette közül én most egyet emelnék ki; nem véletlenül. Történt hogy – Suetonius szerint – egy alkalommal, az ifjú Nero „… ezért ugyan a szűkebb kíséretből kizárták, azonban ő egyáltalán nem tért észre. Sőt a Via Appia kerületében egyszer szánt-szándékkal vágtába hajszolta lovait s halálra gázolt egy kisfiút, Rómában meg, a forum kellő közepén kivágta egy római lovagnak fél szemét, mert egy kicsit keményebben talált neki odamondogatni…” Domitius Ahenobarbusnak a fia volt ez az ember; aki maga is hányatott sorsú volt, és rengeteg botláson keresztül jutott el hogy a császár szülőapja lett. A történet most Feriről fog szólni.

A körülmények ismertek. Az őszödi beszéd hatására országos felzúdulás keletkezett és tüntetések kezdődtek mindenfelé, vidéki városokban is. Az egész dolog az október 23-i eseményekben kulminált, ahol az azonosítószám nélküli – ahogy mondták „elhagyták” azokat – rendőrök agyba-főbe vertek mindenkit. Szinte elmondhatatlan mik estek meg ezen az estén. Tulajdonképpen isteni szerencse, hogy nem halt meg senki; a rendőrökön nem múlott.

Zárójel. Ugye emlékezünk még 2002 őszére mikor Budaházy – a vélt választási csalás miatt – hídblokádot hirdetett, akkor még nem volt a hídfoglalás come il faut. Most viszont az lett, mi több, a libsi sajtó nem győzi ünnepelni. Furcsa és sokat mondó dolog ez is… Zárójel bezárva.

Teljesen nyilvánvaló volt, hogy ezt csak a kormányfő utasítására és engedélyével lehetett megcsinálni. Gyakorlatilag a Feri engedélyezte az egészet, mondhatnók az áldását adta rá – már ha ez áldásnak számított. Természetesen minden eltűnt. Eltűntek az üzenetek, a kormányülések jegyzőkönyvei, minden. A Fővárosi Ítélőtábla szerint nem is történt semmi. Gergényit ítélték el 400 ezer forint pénzbüntetésre mert „elöljárói intézkedési kötelezettségét megszegte”, a többieket felmentették, mert „A többi vádlott esetében elévülés miatt megszüntette az eljárást az elsőfokú bíróság”. Ennyit ért számtalan ember megalázása, a kilőtt szemek, az eltört végtagok – a Fővárosi Ítélőtábla nagyot alakított. Az ítéletet hallva az őskommunista Bárándynak például visszatért az életkedve is, ami nem is csoda.

Amint az a Tűzfalcsoport anyagából is kiderül a bíróságok „érzékenyítése” messze nem volt hatástalan. Az Alinsky módszer ugyanis működik, különösen a Fővárosi Ítélőtábla viszonyai között. Mikor Donáth Anna a Momentum élén állva meghirdeti a „több ezres” ellenállást, akkor most a színes forradalmak” mozgalmát próbálja kis hazánkban bevezetni. Csak szerencsére a magyaroknak több eszük van és nem dőlnek be egy ilyen ügynek. Főleg ha azt egy Donáth sugallja, aki rendszeresen az EU-parlamentben tesz meg minden tőle telhetőt Magyarország ellen. Ő ott a többi hülye között pontosan otthon is érezheti magát, a másik hölgyeménnyel, aki a házasság amúgy meghitt eseményét, a részegen történő asztal alatti hentergésre cserélte, de hát ilyenek ezek mind.

Most hogy az ételfutárok mozgalma – hogy miért pont azoké, az rejtély, hiszen semmi közük hozzá – lángra kapott és néhány bódult tüntetőn kívül senki nem áll mellettük, csak a Momentum. De azért elfoglalták a hidakat és meggátolták az embereket, hogy munkába menjenek és intézzék az ügyeiket, mindezt egy ún. „be nem jelentett tüntetés” kertében. Orbánbasi kesztyűs kézzel bánik velük, pedig nem érdemlik meg. Pedig megérdemelnék, hogy egy-két sallert kiosszanak nekik, olyan igazi 2006-os stílusban…

Egyik Facebook-bejegyzésében Feri most Zelenszkijhez utasította Orbánbasit, hogy ott tudja meg, mi is Ukrajna érdeke. Mondjuk bizonyára bátorra itta magát előtte, azért ekkora a pofája. Az ugyanis nem fordulhat elő, hogy még egyszer Gyurcsánynak hívják a miniszterelnököt. Pedig a politikában – ha ez az, amit elkövetett – nem szoktunk ilyet mondani, hogy soha. Persze lehet, hogy helyettesként majd a bolgár dromedárt nevezi ki, és ő a háttérből fog irányítani, ám én ebben nem hiszek. Túl görcsösen ragaszkodik ő a hatalomhoz, és mindenáron bizonyítani akarja, hogy ő pusztán a körülmények áldozata és tulajdonképpen győzött.

A bejegyzést az immár megszokottnak számító „Készülünk” mondattal zárta. Elmondanám, hogy mi is.

Vezető kép: Feri és Czeglédy Csaba egy utcafórumon. (2022.04.01.) Fotó: Horváth Péter Gyula