A Momentum-akció

29

Nem a kritika, hanem a forradalom a hajtóereje a történelemnek.

Karl Marx

Eljött hát, amit alig vártunk. Ügynökünk bejutott a Momentum legbelső szentélyébe, ahol a titkos, földalatti akcióikat szervezik.

A helyszín eléggé jellegtelen – mint például FeGyőr – és nem sokat árul el az itt szövögetett tervekről. Talán egy, a háttérben lógó, félig eltakart Orosz Anna portré mely kissé romos állapotban függ a falon, az mesél a zűrös időkről. Bizonyára a gyerek miatt nem tudott itt lenni, vagy nem is akart. Jelen van a Momentum teljes vezérkara és a tanácskozáson részt vett Hadházy MindentőlFüggetlenKépviselő is (akiről csak mint MFK fogunk említést tenni a későbbiekben), aki – tán meglepő – de a függetlenséget képviselte, de azt nagyon. Ő, egyébként, az izgalmas események egy pontján találóan megjegyezte, hogy: „Nem fogunk semmit elérni” – és lőn.

Jegyzőkönyv.

 • Jelen vannak: FeGyőr, Gelencsér, népség, katonaság (na az nem), tüdővészes rokonok, éjjeli mint menedékhely. 
 • Gelencsér: Eljött az idő. Most végső csapást mérünk a rendszerre. Lebontjuk a KORDONT, velünk ne szórakozzon senki! (Taps, éljenzés) Nem értünk egyet az atomerőművel, az akkumulátor gyárral, nem értünk egyet semmivel, és különben is! 
 • FeGyőr: Minden háztetőre atomerőművet! Izé… nem úgy értettem… 
 • Gelencsér: Most pedig vonuljunk ki, és le azzal a torlasszal, mely utunkban áll!
 • (Mind elvonulnak a Karmelitához, ahonnan a következő helyzetjelentést úgyszintén kiküldött tudósítónk jelenti. Aki egy sárga mellényben pompázik, melynek felirata: „Stop propaganda”. Mint kifejtette, a kordont le kell bontani mert le kell bontani; e némileg tautologikus magyarázat után bontásba is kezdett.)
 • MFK: Döntsd a kordont, ne sajnálkozz! A kerítés elemeket balra… 
 • FeGyőr: Csihadj Áki. Ez nem rólad szól, hanem a Momentumról, mi fogunk most olyat tenni, hogy csak na. 
 • Gelencsér: A kordon egy szimbólum a magyar nép elnyomásának szimbóluma, valamint egy építési területé is. Mi most mindkettőt leromboljuk! Főleg az építési területet, azt majd úgyis visszaépítik. 

És ez így ment órákon át. 

Zárójel. Hont András, a performance egy pontján, igen találóan meg is jegyezte: „De amúgy ettől tényleg összeszarja magát a plüss mackóm”. Ami igen jól jellemezte az eseményeket. Zárójel bezárva. 

Azután egyszer csak mindenkinek a Karmelitánál volt dolga, hogy megnézze, mit csinálnak ezek a hülyék.

 • A történet egy pontján csatlakozott a tüntetőkhöz Jakab, a parizeres is, egy elegáns füles szatyor társaságában, amelyben bizonyára az étkészletét és a szükséges parizert hordozta. Kifejtette, hogy – mostani mániájának megfelelően – csak a az új választások kiírásának van jövője. Majd néhány hülyeség kifejtése után távozott, mint Molnár Enikő a mozgássérült mosdóból. 
 • Azután következett Schmuck Bözsike, aki kifejtette (szép, színes kabátban – stílszerűen, talán még madarak is voltak rajta, hogy ők éppen építeni akarnak kordonokat, az akkumulátor gyárak helyére, hogy ezt hogyan gondolta, az rejtély, de voltak már kevésbé megfejthető kijelentései is. 
 • Majd érkezett Hiller is, aki – mint mondta – a sajtóból tájékozódott, ezért nem volt véleménye az építési területről.
 • A DK-nak is volt véleménye, melyet Arató Gergely fejtett ki. Eszerint minden figyelemfelhívó akciónak van helye. Ezt kibírta röhögés nélkül. 

Mivel a Karmelita ajtajára nem sikerült kiszögezni a nevezetes hét pontjukat, a rendőrség (alig bírták visszatartani a röhögésüket) nem engedte meg nekik. Kudarc; de aztán átvonultak a köztársasági elnökhöz, és ott kiállíttatták a hét pontjukat. Mindezt lógó seggű farmerben vezényelte MFK, aki vezérszerepet játszott újra. Megérkezett a „szimbolikus” hívószó, valamint a „tömegek” műszó, melyet igen sokszor használtak. Sőt, még ki is függeszthették az oszlopokra. Diadal! Mindezek után a kordon teteménél felsorakoztak, és győztesen körül is állták.

Ekkor következett a nap fénypontja: felolvasták magát a kiáltványt. Volt abban minden, mi szem-szájnak ingere. Nekem különösen tetszett a mészároslőrincezés. Valamint az EU-ügyészséghez való csatlakozás, hogy mi a vonzó abban az rejtély, hiszen nem is csinálnak semmit. De akkor is kell.

Hát így zajlott a nagy haddelhadd. Hogy ennek mi értelme volt az titok de mi nagyon jól szórakoztunk.