Ellenségkép

35

„A holland nagykövet, Gajus Scheltema egy idióta.”

Geert Wilders a holland Szabadságpárt vezetője

Történt, hogy Kr. e. 491-ben perzsa követek érkeztek Spártába és Athénba, hogy a perzsa nagykirály nevében földet és vizet követeljenk tőlük. Válaszul a spártaiak – impulzív természetűek lévén – egy szakadékba hajították a követeket, az athéniak, akik civilizáltabbak voltak, egy kútba. Láthatjuk, követnek lenni nem egyszerű dolog. Amint napjainkban sem az.

A jeles holland diplomata Gajus Scheltema, Hollandia magyarországi nagykövete interjút adott a 168 óra című kiadványnak. Ebben sikerült azt mondania, hogy Magyarország pontosan úgy épít ellenségképet, mint az mohamedán terrorszervezetek. Továbbá „marxizmussal” is vádolta kis hazánk kormányát, miután szerinte csak a marxisták látják árnyalatok nélkül a világot, meg a magyar kormány. Senki más, nyilván. Tette volt mindezt azon alkalomból, hogy éppen távozik.

Véleményem szerint kissé későn.

A nagykövet nyilatkozata alapján úgy tűnik, hogy a fent idézett Geert Wilders egy meglepően éleslátó férfiú. Ehhez képest a magyar kormány csak a nagykövetét hívta vissza Hollandiából. Se szakadék, se kút. Szelíd népek vagyunk.

Itt egy csoport, amelynek tagjai a globalizáció vesztesei, ezért a szélsőségesség, a fanatikus vallásosság felé fordultak, mert ez ad nekik biztonságérzetet. Ugyanolyan elv mentén kreálnak ellenséget, mint a magyar kormány.”

Üzente a nagykövet úr a Tütü bárból. (Tudják, a tütü a balettáncosnők apró tüllszoknyája, mely alól oly szexi módon lógnak ki a szőrös férfilábak a róla elnevezett bárban, melyet a diplomáciai testület holland éke szívesen látogat. Tarlós polgármester szerint legalábbis.)

Nekem különösen az első mondat tetszik. Mely szerint, a migránsok a „globalizáció vesztesei”. Sanyarú sorsukért tehát nem az előrelátást nélkülöző túlszaporodás, a nem létező munkamorál, a szorgalom hiánya és a középkori mohamedán babonákon alapuló társadalom a felelős, hanem a „globalizáció”. Nyilván a „globalizáció” szüli tele elláthatatlan gyerekekkel a harmadik világbéli kecskelegelőket, hogy azután lehessen menekülni az éhhalál elől. Ki más.

Az, hogy Scheltema – aki teljesen nyilvánvalóan, Wilders meglátásával konform módon súlyosan idióta – még egyszer, búcsúzóul szívességet kívánt tenni a Tütü-bárbéli ismerőseinek, akikkel oly sok kedves, meghitt órát töltött, egyáltalán nem meglepő. A nyugati országok egyik kedvenc elfoglaltsága, hogy demokrácia- és gyerekszoba-tanfolyamokat tartanak nekünk, barbár szittyáknak. A diplomatáknak, akik itt élnek közöttünk, in partibus infidelium, különösen fontos dolga ez.

Emlékezzünk csak a nagyszerű Goodfriend barátunkra.

Sokkal érdekesebb a dolog tartalmi része, az ellenségkép „kreálása”, mely szorosan összefügg a „gyűlöletkeltéssel”. E kettő – a veretes haladó vélemény szerint – a kormány és azon belül is Orbánbasi kedvenc elfoglaltsága. Az ellenségképről és a gyűlöletkeltésről manapság annyit, vagy többet olvasunk a haladó sajtóban, mint Mészáros Lőrincről, ami nagyon nagy szó, hiszen a mi Lőrincünk a haladó sajtó primadonnája, nincsen nap nélküle. Az ellenségkép és a gyűlölet olyasmi, amit a libsi sajtó szerint kreálni kell. Méghozzá azért, mert – szerintük – az emberi természet olyan, hogy ha nem keltik benne a gyűlöletet, akkor direkt örül annak, ha az általa eltartott mohamedánok felrobbantják, elgázolják vagy megkéselik. Ilyenkor a gyűlöletre még nem kondicionált ember tapsikol örömében és azt kiáltozza: Még!Még!

Ugyan ez vonatkozik az ellenségképre is. Magától sohasem gondolná, hogy ha egy brüsszeli alkesz, vagy egy majdnem érettségizett idióta csúfakat mond róla, az az illető az ellensége. Dehogy. A legjobb barátjának véli, és naponta többször szeretné megölelni. Az ilyen ember le nem menne a sínről, szeretné keblére ölelni a gyorsvonatot. És ez nyilván ugyanígy van a mohamedánoknál is. Azoknak sem a saját babonáik sugallják, hogy utálják, kihasználják, felrobbantsák a hitetleneket, hanem a titokzatos „dzsihadisták”.

A fenti jól sikerült, diplomatikus mondatokon túl a nagykövet aggodalmát fejezte ki a „független” szervezeteket és sajtót érő támadások okán is.

Zárójel. Jó lenne tisztázni egyszer a függetlenség fogalmát. A függés nem kizárólag anyagi természetű lehet. Bár ami az anyagi természetű függést illeti a honi haladó sajtó e tekintetben sem érintetlen, hiszen egy része Sorostól (most figyeljenek a gyűlölködök!), másik része G. Lajostól függ.

A helyzet ezen túlmenően az, hogy aki gyűlöl valakit, az nem független tőle. Sőt. Egyes vélemények szerint az emberi természet olyan hogy a gyűlölet általában mélyebb és hosszan tartóbb, mint a szeretet. Már régen nem szeretik Bajnait, de még mindig gyűlölik Orbánt. Így a haladó sajtó igenis függ Orbánbasitól. Intellektuális horizontjukon ott magasodik ő, hatalmas gólemmé nagyítva, és szerencsétlen életük minden pillanatát az ő gonosz tekintete kíséri. Ők függenek csak igazán. Zárójel bezárva.

Friss hír, hogy a nagykövettől saját főnöke a külügyminiszter is elhatárolódott. Nem minden holland hülye.