Jövőgyár

12

Sokaknak (nekem is) komoly fejtörést okoz, hogy vajon hol és kik alkotják az ellenzéki kavargás forgatókönyvét. Úgy véltem, végső tisztázásra van szükség, ezért a Tóth Bertalanná tévő gyűrűm segítségével, felderítési célokkal, ellátogattam egy titkos objektumba, ahol – gyanúm szerint – készülnek a kampánytervek és -eszközök. Alább beszámolnék a tapasztalataimról

A szín egy proletár egyszerűséggel berendezett összeszerelő üzem. Fönt transzparens: „Itt szereljük össze a jövőt!” Alá valaki felgraffitizte: „Ha van hozzá alkatrész”. Balra egy ponyvával letakart, hatalmas tárgy áll, titokzatosan. Jobbra berendezett tárgyalóterem, vörös terítővel letakart asztal, vizeskancsó, aszparágusz, fölötte a falon három kép, középen Feri, jobbra Klára, balra Olga. Alatta felirat: „Ki a másét el nem veszi, a magáét sem érdemli.” A háttérben felsorakozik az igazikonzervatívok kara. Munkások sürgölődnek, kalapálnak, hegesztenek.

Ellenzéki politikusok be. Mindannyian üdvözlik egymást, majd a szeánsz megkezdéséhez rituálisan mindannyian hátba döfik a másikat. Ezek után helyet foglalnak az asztalnál, az MSZP-s és jobbikos képviselőknek nem jut szék, így hoznak sámlit számukra, melyeken kissé távolabb leülnek, a „Macskaasztal” felirat alá. Pincér jön,és üdítőt, valamint szendvicseket szolgál fel. A Momentumosok tejbegrízt kapnak, kakaóval a tetején. Az igazikonzervatívok pedig babkonzervet.

Igazikonzervatívok kara: (Nézegetik a konzerveket.) Ennek lejárt a szavatossága!

Az Úr hangja: A tiétek is.

Az Örömóda hangjaira belép a színre a Demonstrátor, egyszerű túrós rétessel díszített kalapjában nagyon hasonlít Karfiáth Orsolya művésznőre. Taps minden oldalról.

Demonstrátor: Köszönöm, köszönöm! Az utolsó összejövetelen határozat született, egy igazán haladó, balliberális think tank megalkotásáról. Ma bemutatjuk a legújabb fejlesztésű orbánölő csodafegyverünket – műveltebbek kedvéért Wunderwaffe –, melynek építése a végső szakaszába lépett, és már tulajdonképpen bevethető. Íme!

A munkások lerántják a ponyvát a szerkezetről és feltárul egy szivárványszínűre festett harckocsi, tetején ízléses buzivetővel.

Mind: Úristen! Mi nem erre gondoltunk. De most már mindegy.

Igazikonzervatívok kara: Ha ezt Montesquieu megélhette volna!

Demonstrátor: Tehát. (Mutatja.) Ezek itt a lánctalpak, amelyek leszerelhetőek, és a helyszínen bármihez oda tudjuk magunkat láncolni velük. Különösen érdekesek ebből a szempontból a fák, hidak, gyárak és más, a diktátor által gyűlölt objektumok. Felettük helyezkednek el a digitális sárhányók. Ezek, ennél az új modellnél, még az aszfaltozott úton is képesek sárt hányni bárkire. A fejlesztésük során a „Mindenki sáros!” kódnévvel láttuk el. És – most figyeljenek! – ha fordítva szereljük fel őket, akkor szabadon engedik Czeglédy Csabát, mert ekkor nem szórja, hanem letörli a sarat.

(A résztvevők üdvrivalognak.)

Igazikonzervatívok kara: Micsoda nagyszerű konzervatív ötlet!

Demonstrátor: Köszönöm, köszönöm, tudtuk, hogy ennek sikere lesz. Ejtsünk most szót a think tank védelméről. Kétfélével is elláttuk. Az első a passzív védelem. A homlokpáncél titkos technológiával, vezérünk, Gurcsány Feri arcbőréből készült. Gyakorlatilag áthatolhatatlan, minden lepattan róla és sohasem sül le, ami a forró pillanatokban nagy segítség.

A homlokpáncélon látható szónoki pulpitusról (mutatja) mondhatja majd el az ellenzéki forradalom később kinevezésre kerülő vezére a híressé vált beszédét a Putyilov gyári munkások… izé … a kispesti nyugdíjas pártmunkások előtt, akiknek vezére özvegy Weiszné, Málcsi néni, az üdvözletét és két üveg almabefőttjét küldi a résztvevőknek. És (a könnyeivel küszködik) bocsássatok meg a könnyekért, de Málcsi néni még azt a gyönyörű és mélyen megható történetet is elmesélte, hogy ez a befőtt annak a fának a gyümölcséből készült, melyre még maga Kun Béla akasztatott fel három ellenforradalmárt. Adózzunk egy perces néma befőttevéssel e régi kedves emléknek! Köszönöm!

(Némán eszik a befőttet.)

Demonstrátor: És most folytassuk a fegyver ismertetését. A fő fegyverzet az automata buzivető. Ez egyetlen másodperc alatt, különböző szögekbe állítva, három buzit lő ki, akik ennek hatására, becsapódáskor, hárman egyszerre jelentik fel a célpontot képező homofóbot, vagy bárkit, akire kilövik őket. A fegyver interkontinentális és ballisztikus, így bármely országban kijelölhető a célpont.

A meghajtás természetesen környezet és klímabarát elektromotorral történik. A haladáshoz szükséges magasfeszültséget az ellenzéki főpolgármester jelöltek vitája biztosítja, így a sebességével még nem vagyunk megelégedve.

Igazikonzervatívok kara: Lesz az még jobb is, ha mi is vitatkozni kezdünk.

Demonstrátor: A szivárványszínű festés miatt tökéletesen el tud rejtőzni a Pride résztvevői között. Emellett lopakodó technikával is elláttuk, senki sem veszi észre, láthatatlan, mint Tóth Bertalan.

Tóth Berci: (Az igazi és a sámliról.) Ezt kikérem magamnak!

A többiek nézik, hogy ki szólt.

Mind: Ki szólt? Nem látunk senkit!

Demonstrátor: Na ugye.

Igazikonzervatívok kara: Ha ezt John Locke megélhette volna!

Demonstrátor: A gépezetbe beépítettük a haladó technika legújabb vívmányát, a Mesterséges Demagógiát is. Sztochasztikus programgenerátorral, mely képes egyenesen az Index és a 444 oldalaira lőni a programot a megfelelő címekkel és összefoglalókkal. Tegyünk egy próbát. (A gép felé fordulva.) Programot!

Gép: Mindenki ingyen utazhat! Kivéve a fideszeseket. Elvesszük a fideszesek lakásait. Megadóztatjuk a fideszesek lakásait.

Egy hang: De hogyan adóztassuk meg a fideszesek lakásait, ha elvesszük azokat.

Gép: Defetista! Bevezetjük az alapjövedelmet. Bevezetjük a vizitdíjat. Privatizáljuk a vasutat. Is.

(Mindenki tapsol.)

Demonstrátor: És most lássuk a gép hihetetlen transzformer tulajdonságát!

Int a kezével. Csikorgás hallatszik, a gép alkatrészei szemkápráztató sebességgel helyet cserélnek, kialakul egy hatalmas szivárványszínű emberalak, vállán a buzivetővel.

Mind: Istenem! Feri, de megnőttél.

Igazikonzervatívok kara: Ha ezt John Stuart Mill megélhette volna!

Itt sajnos a gyűrű aksija kezdett lemerülni, így el kellett hagynom a helyiséget. De tán ennyi elég is volt.