Pancserpuccs

89

„Valaki másnak a titok kiadása az árulás, a saját adatainak kiadása hülyeség.”

Voltaire

Amianus Marcellinus írja egy helyütt, hogy volt egy fazon, aki szamárból akart hajnövesztőszert főzni. Hogy miképpen, az rejtély; a Cézár – biztos, ami ziher – kivégeztette, mert volt ott néhány vég bíborszövet is, amiből azt vonták le, hogy szenátornak készült. Na most – a kivégzéstől eltekintve – pontosan ez jut eszembe a hírről, miszerint az állambiztonság lecsapott.

Híre ment, hogy veszélyes államcsínyre készültek Németországban. A német sajtó beszámolt egy bizonyos – a türingiai Reuß herceg által vezetett – puccs veszélyére. Először azt hihetnénk milyen éber ez a Verfassungsschutz (Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal). Azután kissé közelebbről szemügyre véve a dolgot, némi kételyek merülnek fel. Talán kissé távolabbról kell kezdeni a dolgot.

Vezetőjük, XIII. Henrik, Reuß hercege, aki a korábbi türingiai hercegség fölött uralkodó család, és az úgynevezett Reichsbürger csoport tagja. Aki – egyébként – civilben ingatlanfejlesztő és német császár kívánt lenni. Ez rendben is van hiszen, ki másból lenne német császár, mint egy ingatlanfejlesztőből, aki amúgy mellékesen herceg is. Vilmos forog a sírjában. Ez engem egy halhatatlan rejtői figurára emlékeztet, arra, amikor valaki felhívta a sziget lakosságának figyelmét, hogy ő a királyuk, és a kétkedőket annyira megverte, hogy azok inkább beletörődtek. Csak itt nem került sor testi fenyítésre.

XIII. Henrik, Reuß hercege akkor lett híres, amikor a Covid elleni küzdelem hevében tagadta a vakcina hatékonyságát. Volt köztük egy operatenor, egy tetőfedő és egy gourmet szakács is, valamint a különleges erők egy korábbi, nyugdíjas parancsnoka – aki azonban már 1996-ban leszerelt, és sose látott harcot. Meglehetősen vegyes volt a Reichsbürger-csoport összetétele. Állítólag olyan tervük is volt, hogy II. Erzsébet királynő halála legyen a hatalomátvétel ideje, csakhogy az adott napon még „nem voltak felkészültek”. Bármit jelentsen is ez.

Mindenesetre háromezer egyenruhás csapott le 130 helyszínen a „szélsőjobboldaliakra” és teljesen el is intézték őket. Senki nem úszta meg. Még egy volt AfD-képviselőt is elfogtak, akit – természetesen – le is szélsőjobboldaliztak; hogy mit keresett egy Birgit Malsack-Winkemann nevű nő az összeesküvők között, az rejtély, az összeesküvés az inkább olyan férfias dolog. Lefoglaltak mindent, ami a rendszer megdöntéshez szükséges: pisztolyokat, számszeríjakat, kardokat, parittyákat, mindent amivel meg lehet dönteni a szisztémát. Mindennek tetejében mindezeket egy türingiai vadászkastélyban követték el, ami kellően izgalmas és regényes helyszín egy összeesküvésnek. Már hallom is az ógermán baglyok huhogását…

  Zárójel. Egy újságíró, aki részt vett egy tüntetésen, így jellemezte őket: „többségében alufóliasisakos félbolondok, nagyrészt ártalmatlanok; igaz, egy-két keményebb figura is van közöttük, de összességében azért nem akkora a fenyegetés, mint amekkorának beállítják. Egy közepes falu polgármesterének megpuccsolása sem jönne össze nekik.” Zárójel bezárva.

Persze érthető a dolog, hiszen a dédapák között nem illik megkérdezni, hogy mit csináltak ’38 és ’45 között, vagy utána mit kerestek Dél-Amerikában. A németekben van egy túlkompenzálási vágy, ami szeretné velük elfelejtetni a II. világháborúban történteket. Rég volt, talán igaz sem volt. Innen talán érthető a németek idegállapota: annyira le akarják mosni magukról a gyalázatot, hogy – mivel németek – átestek a ló túlsó oldalára. És most ott tartózkodnak. Ezért ez a hiszti a „szélsőjobboldali veszélytől”, amelyet úgy utálnak, mint varnyú a rohadt tököt. Ezért kell az egyenruhásoknak lecsapni a cirka 20–30 „terroristára”.

Na most, Reuß hercegének valószínűleg agyára ment a saját nagysága, amely természetesen mérhetetlen. A család Ausztriában élő tagjai – köztük a XIV. Reuß is – már meg is tagadta a XIII.-at, mondván, hogy a XIII. egyszerűen notórius hülye. És ez – bizonyára – igaz is. Kíváncsian várom a család további kalandjait.

Vezető kép: Az őrizetbe vett XIII. Henriket, Reuss hercegét autójukhoz kísérik rendőrök Frankfurtban 2022. december 7-én, amikor a német rendőrség az ország 130 pontján rajtaütést hajtott végre a Birodalom Polgárai (Reichsbürger) nevű szélsőjobboldali mozgalom ellen. A német legfőbb ügyészség szerint a csoport a kormány megdöntését és a demokratikus berendezkedés felszámolását tervezte. MTI/AP/DPA/Boris Roessler