Pornósok

109

„Ó bár ha a hasam simogatásával az éhségem is elmúlna!”

Thébai Kratész

Gondoltam, Gréczy már elmúlt, elveszett, de tévedtem: a jeles férfiú újra itt van, és most itt ülök megfürödve, miután megtudtam, hogy a kultúráért felelős – Márki-Zay kormányában – Gréczy Zsolt lesz. Erre nem gondoltam volna, pedig már sok mindent módom volt megtapasztalni. Ezzel azért nem nagyon tudok együtt élni, hiszen a „kultúrához” a jeles férfiúnak eddig nem sok köze volt, mert ugye a Bye Bye Szása kezdetű opusnak (melyet részben Zsolt szerzett) vajmi kevés köze van a nevezett „kultúrához”, bár 1991-ben az év dala és aranylemeze lett, de ez azért nemigen nevezhető a köz szellemi fejlődéséhez való hozzájárulásnak. És bizonyára a többi tette sem – őszintén szólva nem nagyon ismerem a munkásságát. Azután jött a híres-hírhedt akciója, amely azt sugallta, hogy végleg kiírta magát a közismertségből, ilyet ugyanis ember nem tesz. De most visszatért és teljes fegyverzetben kiállt a „kultúráért” – vagy amit ő annak vél.

Mondják, hogy háborúban hallgatnak a múzsák. De milyen az, amikor háború nélkül is hallgatnak, illetve békében is hallgatnak, csak fityma csattog halkan. Vajon milyen az, amikor egy tenyér, ha csattan? Ahogyan Anthony Burgess, a Gépnarancs szerzője is gondolta; mondjuk nem pontosan ebben a formában. Meghalljuk bizonyára, a szenvedély az szenvedély – nem élhet nélküle. Egyébként akár lehetne sportminiszter is, ha már annyira ért a hokihoz.


Zárójel. Arra gondoltam, hogy esetleg összefoghatna a pornós Gattyánnal és együtt adnak a magyar kultúra számára egy utolsó lökést, amellyel a végső szakadékba taszítják. Elvégre együtt utaznak ugyanabban a szórakozási formában, amelyet mindközönségesen a „pornó” szóval illetnek, csak Gréczy egyedül is tudja csinálni, ami nem kis dolog. Amúgy köztük alig van különbség, mondjuk csak az, hogy Gattyán üzleti alapon áll és ez némileg mentesíti. Ő aztán nem is csinál titkot a dologból: ha fizetek, akkor minden rendben van, ám én nem akarok csak fizetni, részt kérek a hatalomból, ami viszont nem akar menni. Úgyhogy egyelőre nincs lehetőség, hogy Gattyán is részesülhetne a mámorító érzésből, amivel az uralkodás jár. Majd legközelebb. Zárójel bezárva.

Eddig Gréczy a legnagyobb pornósztár, aki a kezébe vette a magyar kultúra sorsát – is. Úgy keveredett szexbotrányba, hogy egyedül volt a felvételen – ez aztán a teljesítmény. Nem véletlen akadt meg a szeme Makinak rajta. Meglátta benne az igazi férfit, aki rendet tud csinálni a kultúra kissé szétzilált ügyeiben és – minden elfogultság nélkül – rendet vág a dologban. Természetesen az eddigiek ki lesznek rúgva, hiszen maga a nagyember mondta: Kiszabadítom a kultúrát a Fidesz fogságából! Aztán majd a bilibe lóg a feje és pattog a zománc.

Van valami ijesztő Maki görcsös ragaszkodásában a hatalomhoz. Jól láthatóan meg van győződve arról, hogy az jár neki, pedig csak hülye és nem érti a dolgot. A tényleges problémát úgy hívják, hogy Gyurcsány, aki vissza szeretne valahogy a halomba keveredni. Úgy látta, hogy már felesége révén sem tudja visszaszerezni – akkor legyen egy áldozat, akit hibáztatni lehet a kudarcért. Klára így mentesül a kudarc alól és egy egérút nyílik meg számára, ahol kimenekülhet a helyzetből. Nem is nagyon kapálódzik ellene, gyakorlatilag semmit sem csinál néhány hervadt Facebook-bejegyzésen kívül, pedig éppen itt lenne az ideje a hangos kampánynak. Feri meg röhög a markába. „Kapitány” – mondja –, és fékezhetetlenül élvezi a helyzetet.

Maki már mindent feláldozott a választási kampány érdekében. Szinte mindenütt ott van – és ami rosszabb: akkor már nyilatkozik is. Ezeket nem kéne. Valahol mondta is, hogy nem mindig sikerül azt mondani, amit akar. Szeretné, de nem megy neki. Ez eléggé problémás számára, de talán egy orvosnak kéne megnézni, diagnózist felállítania és beutalni valahova. Mindenkinek jobb sora lenne. De úgy néz ki, hogy nekünk már csak így telik el ez a kampány minél hamarabb, annál jobb.

Gréczy esetében meg kell, hogy állapítsam, a rejszführer is tud díszsortüzet vezényelni – ahogy azt már megjegyeztem. Nem is akármilyet. Már alig várom.

A képen Gréczy Zsolt látható, még boldogult országgyűlési képviselő korában, a másirányú (nyilván kultúrális) karrierje előtt. (2019.06.17. Fotó: Horváth Péter Gyula)