A menü
37Kurta kígyó nyelve, farka
Süljön, főljön e habarczba!
Tüzes gyík-szem, béka-háj,
Varjú-velő, kutya-száj,
Kutyatej fű sűrű mérge,
Kuvikpelyh, vipera kérge,
Hadd buzogjon, főzve, sütve,
Pokoltűznél, öblös üstbe’!Shakespeare: Macbeth
Piréz kolléga – aki e tettéért még felelni fog a történelem ítélőszéke előtt – átküldött egy videót, melyet aztán én gyanútlanul megnéztem.
Emberek! Testvéreim! Ilyet még nem láttam, pedig, szakmai ártalomként, kénytelen vagyok a legnagyobb hülyeségeket is elviselni. Tudom én, hogy posztmodern világot élünk, ahol a rútat szépnek, a hülyét pedig bölcsnek kell nevezni, mert különben sérülnek az emberi jogaik. Ez azonban szinte mindent alulmúl. A filmetűd egy egyszerű történetet mesél el. Azt láthatjuk rajta, hogy Jakab Péter képviselő úr, a haza bölcse, beszerzi a hozzávalókat, és azokból egy, általa paprikás krumplinak nevezett ételt (sic!) főz.
Úgy kezdődik a mű, hogy a nevezett, ajkán undorító mosollyal, kijelenti: Budapesten van, ahol a legtöbbet keresnek az emberek, de – néz ránk, miközben tekintetében, mely a lélek tükre, a világegyetem nagyobb részét kitevő sötét anyag gomolyog – vajon mennyibe kerül egy paprikás krumpli ugyanitt, teszi fel a teljesen hülye kérdést. Hogy a pesti fizetéseknek és a krumplipaprikásnak mi a túró köze van egymáshoz, sem itt, sem másutt nem derül ki, szerencsére.
Ezután bevásárol és a zsákmánnyal hazatér.
Az összevágott hagymával, zöldpaprikával és paradicsommal, fűszerezés nélkül, feltesz egy, elsőre tán lecsónak tűnő elegyet. Ezt nyilván az őt figyelő NER-fogdmegek megtévesztésére teszi, akik ennek hatására ijedten kapnak Gyurcsány szakácskönyvéhez. Mikor ezzel végzett, fogja a csirkebőrből, szójából, ízfokozóból, természetellenes ételszínezékből és a nagypapa papucsából készült műbeles virslit, és beleszeli. Apróra vágott krumplit ad hozzá és az egészet felönti egy vödör vízzel. Száraztésztát nem tesz bele, mert az odaadta Orbánnak.
Az így előállott elegyet aztán, egy transznemű Lukrécia Borgia módjára, keveri egy darabig.
Némi rotyogtatás után büszkén mutat egy tányér zöldes színű, híg moslékot, mint végterméket. Azért zöld, mert pirospaprikát azt nem tett bele, sőt semmiféle fűszert sem. Szegény nagyanyám – Isten nyugtassa – aki a konyhai eszközök Paganinije volt, olyat vágott volna ezért a fejére a fakanállal, hogy arról kódul.
Ekkorra én már, az eseményektől frappírozva, a lelkem mélyén nem akartam ezt tovább nézni, főleg mert ebéd előtt voltam. Egy dolog bizonyos: nem evett belőle, mert a végén a saját lábán távozott. De, hipnotizálva a látottaktól, még a kommenteket is elolvastam. A legszebb az volt közöttük, melyben ilyen unokát, fiút, férjet, kívánnak mindenkinek.
A lelkesedő kommentelőknek magam is pontosan ugyanezt kívánom, nem is egyet, de mindjárt kettőt.
Miért tette? Vetődött fel bennem az égető kérdés. Énem egyszerű része, mely hajlamos a legegyszerűbb magyarázatokra, azt válaszolta erre:
„Mert hülye.”
„Igen – válaszoltam énem egyszerű részének – de miért pont így?”
„Azért – válaszolta énem egyszerű része – mert a posztmodernben dekonstruálni kell az étel fogalmát is.”
„Jó, jó – mondta énem bonyolultabb része – de ez nem dekonstrukció, hanem az ennivaló antitézise.”
„Lehet – vágott vissza az egyszerű én – de ez logikus, hiszen Jakab pedig a politikus antitézise.”
Erre már nem volt válaszom.
E rövid, önmagammal folytatott beszélgetés kapcsán, aztán eszembe jutott, hogy olvastam én a nagyszerű Rejtő Jenőnél egy tipológiát, melyet maga a nagy Levin állított fel arról, hogy mely bűnözők milyen ételek elkészítésére alkalmasak. „A rablógyilkosok csak nyárson és roston sült húsokat készítettek jól, azt is csak egészen angolosan, az orgazdák és besurranó tolvajok specialitása volt a hal. A nagy Levin pontosan tudta, hogy melyik bűnözőnek mihez van talentuma. Igazi tyúklevest és főtt marhahúsokat a zsarolók készítettek, viszont az édes tésztát, habos dolgokat a leánykereskedők és zsebtolvajok tanulták el hamar.” – írja a Mester. Sajnos semmiféle utalást nem tesz arra, hogy antiszemitából zsidóvá vedlő, kampánypénzekkel bűvészkedő jobbikos politikusok milyen ételekben utazhatnának nagyobb sikerrel. Mondjuk Jakabot elnézve semmilyenben, de csak vannak ott nála tálentumosabbak is. Úgy vélem, a közvélemény-kutatások eredményeit elnézve, hogy minden bizonnyal a becsinált leves lenne a nekik való étel.
Végül aztán – nem hiába edzem elmémet nap mint nap ellenzéki irományokon – rájöttem a mutatvány igazi céljára. Ami pedig nem más mint az éhezés radikális csökkentése kies hazánkban. Ugye az tudott, hogy Jakab és társai szerint, az országban négymillióan éheznek. Ez lesújtó. Mármost, ha ezeket az embereket hosszú asztalokhoz terelik és megkínálják a jeles férfiú főztjével, azonnal kiderül, hogy nem is éhesek. Akik mégis, azokat suttyomban eltemetik, annyival is kevesebb. Ha aztán az egészet felveszik és bemutatják, bárki láthatja, hogy Jakab képviselő egy csapásra felszámolta az éhezést. A módszer annyira hatásos, hogy nekem már a puszta látványtól is elment az étvágyam.
Fogyókúrázóknak viszont ajánlom.
2019-08-30 @ 09:13
Balázsovics Lajos mit keres ezen a képen? (Istenem, mi együtt koptattuk az iskolapadot, és akkor még sűrű, sötétbarna haja volt..)
2019-08-30 @ 10:35
Nekik kampányol. Lehet, hogy egy „gasztronómiai” műsorban szerepeltek.
2019-08-30 @ 13:57
Mai, magyar – a liberráltak viszonyait hűen tükröző – átok szövege:
ETESSEN TÉGED A JÁKOB, MEG A BALÁZSOVITS LALA.
2019-08-30 @ 14:35
Tudom, sajnos mostanában nem került a szemem elé. A legszívesebben elmennék hozzá egy kicsit megkopogtatni, de hát minek. Annak idején, mint az egész nemzedékünk ő is lelkesen szidta az oroszokat.
2019-08-30 @ 14:37
Mondjuk az ember nem tud haragudni igazán azokra akikkel együtt volt gyerek anno.
2019-08-31 @ 23:40
Nahat, te is Kanizsan voltal iskolas?
a nagykanizsai alsotemplomi fiukoleszban Balazsovits menzas volt velem egyutt (1959-63), a nagy kolostori ebedlo egyik hatso asztalanal ultunk es B.L. volt az asztalfonok, o osztotta a levest…
tenyleg rendesen volt haja….
2019-08-30 @ 09:22
„csirkebőrből, szójából, ízfokozóból, természetellenes ételszínezékből és a nagypapa papucsából készült műbeles virsli”
Nem éppen étvágyfokozó, de mindenesetre igaz megállapítás Aristo-tól.
2019-08-30 @ 09:30
Az írás tetszett, de én sem értem, hogy miért van a képen Balázsovits Lajos.
Nem ismerem őt, csak kérdezem, megérdemli ezt a megaláztatást?
2019-08-30 @ 13:36
Nekik kampányol! Ha megaláztatás, akkor saját magának köszönheti. http://nol.hu/belfold/civil-a-palyan-1477443
2019-08-30 @ 18:10
O.K., megérdemli.
2019-08-30 @ 09:30
Ez a Jakab is akkor evett utoljára finomat amikor cumijába szalonnát tettek.
2019-08-30 @ 10:00
Bevallom, ennél a résznél „… a nagypapa papucsából készült műbeles virslit, és beleszeli.” elöször „belereszeli”-t olvastam, ami Jakab bajtárs (sic!) produkcióját nézve, mindegy is lenne. A videó alapján felmerül a kérdés a paprikás krumpli, alternativ krumplis lecsó alapjogainak védelmére. Gondolok itt egy NGO jellegü szervezetre, amely e jeles ételeket a jakabok merényletei ellen védené meg. (Majdnem jákobokat irtam, de aztán gyorsan visszaszivtam, ismervén ennek fatális következményeit.)
A szó, mint tudjuk, veszélyes fegyver. Aristo mai poén-cunamija azonban Jakab képvielö úr Waterloo-ja.
Merci Aristo 🙂
2019-08-30 @ 10:19
hát ezt a gasztronómiai eszmefuttatást nem ajánlom senkinek ,különösen nem az ínyenceknek olvasásra….
csak ennyi barátilag
J.L.
2019-08-30 @ 10:38
Az eszmefuttatással nincs baj.
A tárgyával van baj, azért született meg.
De hát nem a lényeglátásodról vagy ismert.
2019-08-30 @ 14:00
Ezzel a jáger nevezetű, fényre sötétedő manusszal nem érdemes foglalkozni, hisz világít a NEGRO cukor a szájában !!!!
2019-08-30 @ 20:05
Aki megtalálja a szarva közt a tőgyit!
2019-09-01 @ 23:46
Jáger uraság egy „discontinued” státuszban lévő chatbot, amit magára hagyott a fejlesztője. Már 10 évvel ezelőtt is generálta a karakterláncokat, még a nol pont hu-n a nagy szadeszkomcsi bukta előtt és akkor is ugyan ilyen elavult volt.
2019-08-30 @ 10:22
Köszönöm Mester a receptet,de főleg az írást. 🙂
Esküszöm,csak fogyókúrázáskor fogom használni. Azaz belátható időn belül,nem. Eleget voltam már szép.
2019-08-30 @ 10:34
József Vadász(b)!
Nincs probléma.
Németh ételt főz, speciel pacalt (nem csülkös pacalt, így csak feltételesen ismerem el a jó szokását). Felteszem, hogy szalonnát pirít, azon bőségesen hagymát (jobb helyeken lilahagymát), fűszerezi, paprikázza, talán vörösborral öntözgeti. Én előtte megfőzöm a csülköt, majd kicsontozom, kockázom. A vörösborral locsolgatott pacalt aztán a csülöklével öntöm fel. Nem sokkal, csak, hogy épp ellepje. Mikor már majdnem teljesen puha, beleteszem a kockára vágott csülköt is, hadd szóljon.
Friss fehérkenyér, aznapra elkészült kovászos uborka. Csíki sör, vagy kinek, mi esik jól. Nekem a veresbor, tisztán. Oszt Ló étvágyat. 😀
Jákob moslékja leképezi az egész liberálnyilasbolsi hordát: moslék az egész, amibe Feri, a séf időnként belekavar.
2019-08-30 @ 10:50
Ez tetszett, jól esett.
2019-08-30 @ 10:42
Ezerszer inkább ennék Jakab gyengécske főztjéből, mint a Németh Szilárd-jellegű NER-véglények zsírban és koleszterinben tocsogó gasztro-retteneteiből.
2019-08-30 @ 13:37
Ilyen unokád legyen!
2019-08-30 @ 13:52
Hajrá! Csak nehogy megakadjon a torkodon. Kérjél tőle egy kis száraztésztát. Nagy mennyiségben tart magánál.
2019-08-30 @ 19:15
Száraztésztát és krumplit a Fidesz osztogat a proliknak.
2019-08-30 @ 21:30
Igazad van, Jakab is kapott mindkettőből. A köv. menü krumplis tészta lesz.
2019-08-31 @ 13:16
Egészen pontosan Pécsett osztogattak a HONVÉDSÉG készletéből a liberálbolsevik burnyák ebtársaid a cigányoknak a gyurcsányi éra idején,és választás előtt!
Na b.zikám telibe találtalak? A magadfajták is szeretik,ha kiderül az igazság?
Persze,hogy persze. De csak akkor,ha nem rólatok derül ki.
2019-08-30 @ 11:14
Talán a paprikás krumpli azért zöld,mert a képviselő környezettudatos.!? Vagy még lehetséges : újra gondolt,transzgender,ultra nacionális .!? Mindenesetre a technológiai folyamatot sem ismeri a t. honatya,mert a virsli főzött alapanyagokból készül ,csak melegíteni kell,még akkor is,ha a próféta papucsa van benne ízfokozóként.
2019-08-30 @ 13:11
Hát egyen. Szabad magának.
2019-08-30 @ 13:13
Az előző hozzászólásom Gourmand úrnak szólt.
2019-08-30 @ 13:44
Kurta kígyó nyelve, farka
Süljön, főljön e habarczba!
Tüzes gyík-szem, béka-háj,
Varjú-velő, kutya-száj,
Kutyatej fű sűrű mérge,
Kuvikpelyh, vipera kérge,
Hadd buzogjon, főzve, sütve,
Pokoltűznél, öblös üstbe’!
Shakespeare: Macbeth
Kedves Aristo!
Leborulok a szatíra és humor, remélem sokáig élvezhető nagysága előtt.
Akinek Karinthy Fdigyes volt szellemi nagyapja és posztumu Rejtő Jenő a keresztapja, annak a jövője determináldott.
Az ominózis főzőcskét láttam.
Magam és családom, ifjúkori bogrács főzőcskézésből kifolyólag az étek csínját-bínját már büszke úttörőként és később Dunai evezősként a zsigereimben tároltam, tárolom.
Sajnálom azokat akik ezeket az élményeket nem élték át.
Üdvözlettel
Magd@
2019-08-30 @ 14:00
Miért ír olyan a főzésről, aki nem is ért hozzá?
2019-08-30 @ 15:18
KedvesAristo!
Esmég teccik a dolgozat! Köszi!
További önsanyargatás céljából ajánlom olvasgatni az Országgyűlés honlapján található ellenzéki képviselői kérdéseket. Az azokból áradó bornírtság elborzasztó, de az ismerethiány viszont kétségbe ejtő, mert ezek pl. a Jakab félék kormányozni akarnak! Isten óvja Magyarországot!
2019-08-30 @ 18:41
Köszönöm, jót nevettem! :-))) Jakab találmánya, a pirospaprika nélküli paprikáskrumpli nagyon eredeti! Szerintem azt hitte, a paprikáskrumpli attól az, aminek nevezik, mert zöldpaprikát kell bele tenni. Ez a Jakab még életében nem főzött semmit. „Zöldes színű, híg moslék.” :-)))
2019-08-30 @ 22:03
Le a kalappal, hogy n
barki felismerte Balazsovits Lajost. En azt hittem, hogy az E.T.
Egyebkent az etel is a kulturank resze, ha kigyilkoljak az eredeti recepteket, pirospaprika ohne, kolbasz helyett muhus, az nekik pont beleillik a szandekaikba. Akkor is, ha ez a kreten csak tehetsegtelen.
2019-08-31 @ 00:46
„..a nagypapa papucsából készült műbeles virslit, ..” ( az „mi az ennivaló antitézise”)
Aristo! ezen végtermék -a virsli- eredetének a felfedezéséért pályázhat a házi Nobeldíjra.
A Rejtö-féle tipológiát is nagy tehetségröl árulkodva egészítette ki a „becsinált levessel”
2019-08-31 @ 08:47
Jakab a számla tetejét cselesen letakarta egy szem krumplival.
Van rá egy pezsgőm, hogy a hozzávalókat sem saját pénzből, hanem a Jobbik kontójára vásárolta.
Mennyi is volt a cech?
Valami 900 ft, talán.
Ez már azért a smucigság netovábbja.
2019-09-05 @ 14:15
Jakab a Nemzeti cirkuszba nem fér bele, de kis vándorcirkuszokban akár főzhetne is ! CSAK JAJ, NE az állatoknak, azokat sajnálnám !