Álláspontunk a háború ügyében

48

„Amikor egy személy önmagát sem tudja becsapni, lehetősége sincs arra, hogy megtévesszen más embereket.”
Mark Twain

Volt egy anekdota, a második világháború idején esett meg, mikor Magyarország hadat üzent az Egyesült Államoknak. Eszerint mikor bement a magyar nagykövet hadat üzenni, akkor a következő beszélgetés zajlott le:

Amerikai külügyminiszter: ─ Mi az Önök államformája?
Magyar nagykövet:─ Királyság.
─ És ki a királyuk?
─ Nincs királyunk, hanem kormányzónk van.
─ Ki a kormányzó?
─ Vitéz Horthy Miklós tengernagy.
─ És van Önöknek tengerük?
─ Az nincs.
─ Értem. Van az USA-val szemben területi követelésük?
─ Nincs.
─ Van valamilyen országgal szemben területi követelésük?
─ Igen. Ausztriával, Csehszlovákiával, Romániával…
─ Értem. És azokkal szemben is hadat viselnek?
─ Nem, ők a szövetségeseink.

Nos, nekem valami hasonló élményem van az ukrán háborúról. Ukrajna – magyar szempontból – egy latorállam, ahol honfitársaink mindenféle hátrányt szenvednek el, egyébként minden más náció is. Amikből szép számmal vannak, tulajdonképpen nem is tudjuk, hogy hányan vannak. Lengyelek például igen sokan vannak, akik most nem tudják melyik ujjukat harapják, elvégre Ukrajna – hála Sztálinnak – pár száz kilométerrel nyugatabbra lett helyezve. Tartok tőle, hogy az Azov vérbő, harcias fasisztái az „igazi” ukránok és még az ismerteknél is több és csúfabb atrocitásokat követtek el. Hiába vette le a hoholok által elkövetett gaztettek képeit a Google, mint amik „nem igazoltak”; megvannak azok mindenütt az interneten.

Zelenszkij furcsa egy ember. Már a Fox News politikai elemzője is észrevette, hiszen álmélkodva kérdezte: „De ez még mindig nem elég Zelenszkijnek. Ő nem kéri a pénzt az amerikai kongresszustól, hanem követeli”. Fel is tette a kérdést „Mégis ki ez a fickó?”, aztán meg is válaszolja „Valami korrupt ukrán erős ember. Mégis honnan van bőr a képén így követelőzni?” Hiszen az Egyesült Államok eddig mintegy 90 milliárd dollárral segítette Ukrajnát, ami, mint mondta, kétszer több az Afganisztánban évente elköltött pénzmennyiségnél, és még Oroszország évi hadászati büdzséjét is meghaladja.

Ugyanis már az amerikaiakat is sértik a fütyizongorista kirohanásai. Elvégre a világ vezető katonai hatalmától követelődzik, aki nem szokott hozzá ehhez a hangnemhez, hanem némileg alázatosabbat kedvelnek. Szerintem, a bohóc némileg el is mérte magát és Washingtonban már készítik is elő a bukását, csak nem nagyon tudják, ki lehetne helyette. Így lesz egy senkiből hirtelen tényező, akivel számolni kell. Úgy kell nekik.

Zárójel. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár elmondta, hogy „Nem engedhetjük, hogy Putyin győzzön, mert ebből más vezetők azt a tanulságot vonhatnák le, hogy erőszakkal el lehet érni bizonyos célokat, ami sokkal veszélyesebbé tenné ezt a világot mindannyiunk számára”. Bizony. Mint például Szíriában, Afganisztánban, Líbiában és még számtalan más helyen. Vagy mint Szerbiában, amelyet addig bombáztak, hogy bele kellett törődnie Koszovó gyakorlati elvesztésébe… Zárójel bezárva.

Mindenesetre már alig várom, mit fog Zelenszkij legközelebb mondani. Esetleg el akarja lopni az oroszok pénzét, amit már meg is pendített. Ez Ukrajnának jót is tenne, hiszen azt is a háborúba tolhatnák, új lövegek, új rakéták, s a többi. Hogy aztán el lehessen lopni ezeket és a feketepiacon eladni, amint az már megszokott. Zelenszkij pedig csak pofázik és pofázik… Eközben az EU illetékesei már észrevették – hiszen csak a szemüket szúrta ki – hogy az USA a legnagyobb haszonélvezője a háborúnak. És még pofátlanok is. „A gázárak emelkedését Európában Putyin ukrajnai inváziója és Putyin Európa elleni energiaháborúja okozza, pont” mondta Biden nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője. Mert ugye az Északi Áramlat 1-t és 2-t még véletlenül sem ők robbantották fel.

Lesznek még cifra ügyek itt.

Vezető kép: Az ukrán elnöki sajtószolgálat által 2022. november 9-én közreadott kép Volodimir Zelenszkij ukrán elnökrõl (j) és Sean Penn amerikai színészrõl, aktivistáról, a CORE nonprofit szervezet alapítójáról Kijevben november 8-án. Penn, akit az államfõ az ukrán állam érdemrendjével tüntetett ki, az ukránok gyõzelmébe vetett hite jeléül odaajándékozta az Oscar-díját a háború befejezésééig. MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat